Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Ρωσικό «όχι» στο γαλλικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Καύκασο!



Στην άρνηση της Ρωσίας «σκόνταψε» το γαλλικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Καύκασο, το οποίο παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στη «επιθετικότητα» των Γεωργιανών στη Ν.Οσετία.
«Ελπίζουμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη ενός νέου σχεδίου γιατί αυτό, δυστυχώς, προετοιμάστηκε χωρίς εμάς» εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Βιτάλι Τσούρκιν.
Το ψήφισμα προέβλεπε την άμεση κατάπαυση του πυρός, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.
«Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε πρόωρα και λείπουν ορισμένα στοιχεία: κυρίως, δεν γίνεται αναφορά στη γεωργιανή επιθετικότητα. Έχουμε απαιτήσεις: να αποχωρήσουν οι Γεωργιανοί από τη Νότια Οσετία και να δεσμευτεί το Τμπιλίσι ότι δεν θα καταφύγει στη βία στη Νότια Οσετία ή στην Αμπχαζία» κατέληξε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Νέα παρέμβαση και από τον Τζορτζ Ο. Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση, κάνοντας λόγο για εισβολή σε κυρίαρχο κράτος.
Ο Μπους σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπουν ακόμα και στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε «βάρβαρη κλιμάκωση της κρίσης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ορκίστηκε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί ποτέ.