Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Αστοχία του ΙΤΑ για τους Δήμους, λέει ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος!



Για αστοχία έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις προκαλούν ανησυχία στον κόσμο, ο οποίος, όμως, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει συζήτηση σε κάθε επίπεδο.

Παρά ταύτα και μετά τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι η ΕΝΑΕ εμμένει στις απόψεις που έχει καταθέσει στα δύο συνέδρια, ενώ ζήτησε να ενισχύσουν όλοι την προσπάθεια μετάβασης στο νέο επίπεδο.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουν ορισμένοι τα ζητήματα στο αυστηρό περιθώριο της βιολογικής τους ζωής.
ΕΝΑΕ

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Δράκος δήλωσε ότι το Σώμα ομόφωνα εμμένει στις απόψεις των δύο συνεδρίων, της Δράμας και της Αθήνας: «Διεκδικούμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετά όργανα, παραμένουν ως διοικητικές μονάδες με αιρετή έκφραση οι νομαρχιακές μονάδες, διευρύνεται το διεκδικητικό πλαίσιο με βάση το δημοκρατικό προγραμματισμό, διεκδικούμε τη φορολογική μεταρρύθμιση για να επιτευχθεί ο συνταγματικός όρος για την αυτοδυναμία των αυτοδιοικητικών περιφερειακών θεσμών και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του καινούργιου θεσμού. Φυσικά υπάρχουν και οι προτάσεις για τα θεματικά πεδία τα οποία πρέπει να αναφέρονται και να υποστηρίζονται σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτές, βεβαίως, είναι οι αρχές βάσει των οποίων θα συζητήσουμε. Θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα ανοιχτεί η τελευταία φάση της συζήτησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε απόφαση».

Σύμφωνα με τον κ. Δράκο, οι αποφάσεις της ΕΝΑΕ έχουν κατατεθεί στον υπουργό Εσωτερικών αλλά και τον πρωθυπουργό και έχει ζητηθεί συνάντηση μαζί τους. Παράλληλα, έχουν καταθέσει τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΝΑΕ από πλευράς του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Αστοχία


Αναφερόμενος ο κ. Δράκος στην πρόταση του ΙΤΑ για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, επισήμανε ότι είναι ζήτημα το οποίο χειρίζεται η ΚΕΔΚΕ, θα αποφασίσει η κυβέρνηση και, άρα, η διαβούλευση θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των θεσμικών εκφραστών: «Θέλω να υπογραμμίσω αυτήν τη διαφορά, διότι συνήθως συγχέονται ορισμένα πράγματα. Η πρόταση αυτή είναι καθαρά τεχνοκρατική, επιστημονική άποψη, δεν υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, και φυσικά δεν ήταν σε καμία περίπτωση άποψη ή εισηγητικό, προοιμιακό κείμενο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Άρα, λοιπόν, επειδή πολλές φορές εκφράζονται, και δικαιολογημένα, ανησυχίες από τις τοπικές κοινωνίες σε αστοχίες που τυχόν υπάρχουν σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες έχουν, όπως είπαμε, τεχνοκρατική προσέγγιση, πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες μας και τις περιοχές ότι θα υπάρξει συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα και σε τοπικό και σε περιφερειακό, αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, τέτοιο που, κατά τη γνώμη μας, θα διασφαλίζει και την έκφραση των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Δράκος δε θέλησε να σχολιάσει τι σημαίνει να μην κατέβει σε διάλογο η ΚΕΔΚΕ, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να οπλισθούν με πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις, ώστε μέσα από το διάλογο και την όσμωση των ιδεών να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι χωρίς πόρους δεν μπορούν να γίνουν σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά αναρωτήθηκε ποιο είναι το όριο στο οποίο λες δε συζητώ ή συζητώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη