Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΚΑ!



Ερώτηση Δημήτρη Κουσελά για τις σοβαρές ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


« Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στο Νομό Μεσσηνίας, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές τα συκοχώραφα, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στην ηρτημένη παραγωγή.
Ιδιαίτερα στην παραγωγή, η ζημιά είναι και ποσοτική (ξεπερνά το 60%) και ποιοτική (υποβάθμιση ποιότητας, μικροκαρπία, έλλειψη μελιτώματος, εγκαύματα στον φλοιό, κ.λ.π.)
Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι παραγωγοί ανησυχούν και διαμαρτύρονται, βλέποντας τη σοδειά τους να καταστρέφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Επειδή, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γεωπόνων και των ίδιων των παραγωγών και της Συνεταιριστικής τους οργάνωσης, της ΣΥΚΙΚΗΣ, το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο,
Επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και με την προξενηθείσα ζημιά μειώνεται σοβαρά το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των παραγωγών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
-Προτίθεται να αποζημιώσει τους συκοπαραγωγούς για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν, ανεξάρτητα από το αίτιο, ξηρασία ή καύσωνα;
-Εάν ναι, πότε προβλέπεται να στείλει ο ΕΛΓΑ κλιμάκιο γεωπόνων- εκτιμητών για την άμεση εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών; »




Ερώτηση της Ευαγγελίας Aμμανατίδου-Πασχαλίδου


Ερώτηση για τις σοβαρές ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας κατέθεσε η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Aμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον υπουργό Αγροτικής.


Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες (38-39οC) για 30 τουλάχιστον ημέρες το φετινό καλοκαίρι δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως οι ζημιές τη φετινή περίοδο ξεπερνάνε το 70%, γεγονός που έχει τραγικές επιπτώσεις στο εισόδημα και στην επιβίωση των συκοπαραγωγών του Νομού Μεσσηνίας. Συνεπώς είναι ανάγκη να υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η συκοπαραγωγή, παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι τυπικά ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 40οC.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

-Θα εγκρίνετε την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών;

-Θα δώσετε εντολή ώστε γρήγορα να πάνε κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν τις ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας;-Είναι στις προθέσεις σας η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και άλλα αίτια, τα οποία δημιουργούνται στις καλλιέργειες λόγω της αλλαγής του κλίματος;

-Θα υπάρξει πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση κατασκευής μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ώστε να αξιοποιούνται τα νερά των βροχών για πότισμα των καλλιεργειών;».