Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Νέο πακέτο φόρων σε καύσιμα, ποτά, ακίνητα το φθινόπωρο...



Νέους φόρους σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα και ακόμη μία αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κρατά ως εφεδρείες στο συρτάρι της η κυβέρνηση για το φθινόπωρο με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού.
Με «άδεια χέρια» ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα μέτρα που άφησε η κυβέρνηση σε εκκρεμότητα, μετά την ανακοίνωση του νέου φορολογικού πακέτου, την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, περιλαμβάνουν τα εξής: * Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει τον φόρο στα τσιγάρα, τόσο γιατί το επιβάλλει η προσαρμογή της χώρας στο κοινοτικό καθεστώς όσο και γιατί ο συγκεκριμένος φόρος δικαιολογείται ως αντικίνητρο για το κάπνισμα και άρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
* Την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, συγκεκριμένα στη βενζίνη κατά 3% όπως έχει προβλεφθεί ήδη από σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο πάλι της προσαρμογής της χώρας στην κοινοτική νομοθεσία. Η αύξηση θα φανεί στα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. * Τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά εξετάζεται σοβαρά και θα γίνει εφόσον υπάρξουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία από την οικοδομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει στο παρελθόν ότι θα έκανε κάθε χρόνο, επί τρία χρόνια, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς και να αποδίδουν τα αναμενόμενα σε φόρους. Μέχρι στιγμής έχει κάνει τις δυο από τις τρεις αυξήσεις, της τάξεως του 20%-25% κάθε φορά. Το 2008 δεν προχώρησε, λόγω της κρίσης και της κάμψης της οικοδομής.
Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες- και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό έχουν υποβληθεί εισηγήσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση αυστηρότερου πόθεν έσχες και την καθιέρωση τεκμηρίων, π.χ. στις δαπάνες για αγορά ακριβών ΙΧ ή στις δαπάνες από πιστωτικές κάρτες.
Οι εισηγήσεις για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις τον Οκτώβριο. Ο κ. Αλογοσκούφης προϊδέασε την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας τα μέτρα του, ότι «δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα υπάρξουν και άλλα».