Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ο απολογισμός έναν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα στην Πελοπόννησο...



Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την πολιτεία η συμπλήρωση ενός έτους από το ολοκαύτωμα στην Ηλεία, στην Εύβοια, στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία.
Ο απολογισμός της μαύρης επετείου μόνο θετικό πρόσημο δεν έχει φέρνοντας αντιμέτωπους πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση με το ζοφερό παρόν και με το δύστηνο μέλλον.
Όπως προκύπτει από το εκτενές ρεπορτάζ και οδοιπορικό του
Βήματος της Κυριακής, οι υποσχέσεις για «άμεση και πλήρη αποκατάσταση» μένουν κενό γράμμα, καθώς η γραφειοκρατία εμποδίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών ανοικοδόμησης στα χωριά και θέτει συνεχείς φραγμούς στην αναπλήρωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και στην ενίσχυση του αναιμικού πλέον εισοδήματος.
Πάνω από τα 4/5 του συνολικού ποσού των περίπου 200 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές των απλών πολιτών και διαχειρίζεται το Ειδικό Ταμείο Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών παραμένουν αδιάθετα, ενώ τα 89,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν βρει ακόμη τον δρόμο για την Ελλάδα.
Η πορεία των έργων αποκατάστασης εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, βασανιστικούς για την ψυχολογία των κατοίκων και επιβαρυντικούς για την ανάπτυξη και την οικονομική ανόρθωση των πληγεισών περιοχών. Με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στα χωράφια και στα κοπάδια, έργο που υπολογιζόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο χειμώνα.
Αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί, το εκάστοτε ύψος των δανείων για την ανακατασκευή των σπιτιών δεν επαρκεί, ενώ το καθολικό αίτημα των φορέων για ένα ειδικό, επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηλεία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Με τη φράση «δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν», ο πρέσβης κ. Π.Μολυβιάτης, πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, επιχείρησε τον απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές, έναν χρόνο μετά την καταστροφή στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Μολυβιάτης παραδέχθηκε ότι σαφώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί όλα τα σπίτια που κάηκαν, τόνισε ωστόσο ότι, ίσως, θα ήταν αδύνατον να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο, και κατέληξε λέγοντας ότι όσα έγιναν δεν είναι λίγα.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, το σύνολο των σπιτιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς ανέρχεται σε 1.488. Αξιοσημείωτο παραμένει το ότι μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, γεγονός που δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικήσει πριν από πολλά χρόνια...