Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Μεγάλο ενδιαφέρον, λίγες αιτήσεις για πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων...



Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν αμπελοκαλλιεργητές της Μεσσηνίας για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί σε εκρίζωση αμπελώνων με επιδότηση, είναι όμως λίγες οι αιτήσεις που κατατίθενται.

Τούτο ανέφερε στο «Θ» ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Θανάσης Ζαμπάρας, εξηγώντας πως συμβαίνει διότι οι παραγωγοί δεν καλύπτουν δύο βασικές προϋποθέσεις: το αμπέλι να είναι νόμιμο – είτε φυτεμένο προ του ’84 είτε μετά και νομιμοποιημένο- και να υπάρχουν δηλώσεις συγκομιδής για 5 χρόνια ή τουλάχιστον για τα 2 τελευταία οπωσδήποτε (2006 και 2007). Οι περισσότεροι παραγωγοί, περίπου οι 8 στους 10, δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις, γι’ αυτό τα τηλεφωνήματα και οι επισκέψεις είναι πολλές (κυρίως από την Πυλία), αλλά οι αιτήσεις λίγες.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης που είναι:
-Νόμιμη (δεν έχει φυτευτεί κατά παράβαση οποιασδήποτε Κοινοτικής ή Εθνικής Διάταξης)
-Εγγεγραμμένη στο Αμπελουργικό Μητρώο.
-Έκτασης τουλάχιστον ενός στρέμματος φυτεμένη με οινοποιήσιμη ποικιλία επιτρεπόμενη ή συνιστώμενη για το νομό.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στα Τοπικά Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής τους ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Διοικητήριο Καλαμάτας 2ος όροφος) το αργότερο μέχρι την 5-9-2008.
Ο αιτών με την αίτηση καταθέτει υποχρεωτικά:
-Επικαιροποιημένο αντίγραφο Αμπελουργικού Μητρώου
-Αεροφωτογραφία του υπό εκρίζωση αμπελοτεμαχίου
-Δηλώσεις συγκομιδής ή Δηλώσεις παραγωγής των οινοποιείων (όπου παραδόθηκαν τα σταφύλια με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κωδικοί των υπό εκρίζωση αμπελοτεμαχίων) των πέντε τελευταίων ετών.
Εάν δεν υπάρχουν δηλώσεις πέντε ετών, είναι υποχρεωτική η κατάθεση δηλώσεων των δύο τελευταίων ετών 2006 και 2007.
-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (2 όψεις)
-Υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ιδιοκτήτης του υπό εκρίζωση αμπελοτεμαχίου ή εάν δεν είναι ιδιοκτήτης, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι συμφωνεί να εκριζώσει το αμπελοτεμάχιο (θα αναφέρει Κ.Α. και τοποθεσία) με πριμοδότηση.
Για έντυπα αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα τοπικά Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο Γραφείο Αμπελουργίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας – Γραφείο 213 τηλέφωνο: 27210 44213.


Του Κώστα Κοντοθανάση