Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Στη δίνη του τυφώνα «Γουστάβου» οι ΗΠΑ



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να στείλει δύο εκατομμύρια ευρώ ως επείγουσα βοήθεια στα θύματα του τυφώνα «Γουστάβου» στην Καραϊβική.



Το «μάτι» του τυφώνα «Γουστάβου» άγγιξε ήδη τις ακτές της Λουιζιάνας, στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες που εδρεύει στο Μαϊάμι.



Ο τυφώνας έχει υποβαθμιστεί και τώρα τοποθετείται στη κατηγορία ένα με ανέμους ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης και με ταχύτητα 160 χιλιόμετρα τη ώρα στην περιοχή Λαφαγιέτ της Λουιζιάνας, ανακοινώθηκε από το Κέντρο.



Τώρα, ο εξασθενημένος πλέον τυφώνας κατευθύνεται προς τα δυτικά και εικάζεται ότι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης θα φτάσει στο Τέξας.
Ήδη, πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και αποχωρούν με κάθε μέσο από τις πόλεις όπου θα περάσει ο «Γουστάβος».
«Τώρα αναμένουμε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδέχεται τα νερά να μας προκαλέσουν τεράστια προβλήματα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζόντι Τζέιμς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να στείλει δύο εκατομμύρια ευρώ ως επείγουσα βοήθεια στα θύματα του τυφώνα «Γουστάβου» στην Καραϊβική, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τα χρήματα θα σταλούν στην Αϊτή, την Κούβα, την Τζαμάικα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.



Μπους: Kαλύτερος ο συντονισμός συγκριτικά με τον τυφώνα Κατρίνα

Ο συντονισμός των υπηρεσιών για την προετοιμασία από τις συνέπειες του τυφώνα Γκούσταβ ήταν κατά πολύ καλύτερος απ' ότι πριν τρία χρόνια, κατά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.
«Η καταιγίδα θα πρέπει ακόμη να περάσει, είναι ένα σοβαρό γεγονός», τόνισε ο Μπους από το Κέντρο Επιχειρήσεων Διάσωσης στο Όστιν του Τέξας, λίγο αφότου ο Γκούσταβ άρχισε να πλήττει τις ακτές της Λουϊζιάνας.
«Υπήρξε μία τεράστια επιχείρηση εκκένωσης», τόνισε ο Μπους από το βήμα στην αίθουσα Τύπου του Κέντρου, έχοντας τα μανίκια του πουκαμίσου του σηκωμένα.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που εισάκουσαν τις εκκλήσεις των αρχών κι απομακρύνθηκαν», τόνισε ο Μπους, προσθέτοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου του Τέξας και των άλλων Πολιτειών που υποδέχθηκαν μ'ανοικτές αγκάλες αυτούς τους ανθρώπους.
Στο Όστιν, ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι δήλωσε στον Μπους πως η Πολιτεία του απομάκρυνε 280.000 πολίτες της από την ακτογραμμή που αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Γκούσταβ, ενώ έχει υποδεχθεί και 50.000 ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί από τη Λουϊζιάνα. «Η Πολιτεία σας τα έβγαλε καλά πέρα», τόνισε ο Πέρι στον Μπους, που χρημάτισε κυβερνήτης του Τέξας πριν την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η κακή διαχείριση της κρίσης κατά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος το 2005 είχε αφήσει πίσω του 1.800 νεκρούς στη Λουϊζιάνα και στις γειτονικές Πολιτείες, είχε αποδειχθεί καταστροφική πολιτικά για τον Αμερικανό πρόεδρο.


http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ