Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Στη Bουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο




Ξεκίνησε την Τρίτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με μεγάλο «αγκάθι» τη φορολόγηση των εργαζομένων με μπλοκάκι, της λεγόμενης γενιάς των επτακοσίων ευρώ.
Ως άλλοι «ελεύθεροι επαγγελματίες», καλούνται τώρα να πληρώσουν φόρο 10% για εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο, και οι αναλύσεις δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η φορολόγησή τους θα ξεπερνά τις μηνιαίες αποδοχές τους.
Δύσκολη αλλά και δίκαιη πολιτική απόφαση χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Ηλίας Καλλιώρας.

Για φορολογική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την ισοπεδωτική αντίληψη ότι όλοι οι πολίτες είναι φοροφυγάδες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεταρρυθμιστική πολιτική αντιλαϊκών μέτρων ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για φορολογικό κανιβαλισμό σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

ΚΕΔΚΕ, ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΒ και Συνομοσπονδία Εμπορίου είναι οι φορείς που θα κληθούν να καταθέσουν την Τετάρτη τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από τα νέα φορολογικά μέτρα παίρνει ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος. Μιλώντας στον Αθήνα 984, τόνισε πως τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου και όχι επιπόλαιο και ρηχό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης, λέγοντας πως στρεβλώνουν την αγορά.

Εισπρακτικά, αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Η κυρία Κατσέλη υποστήριξε ότι τα μέτρα Αλογοσκούφη κινούνται στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και στοχεύουν στο κλείσιμο της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.
«Δεν πρόκειται για απόρροια της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά για αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών» είπε η κ. Κατσέλη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατοπίζει το βάρος στα φυσικά πρόσωπα για να συγκεντρώσει έσοδα. Αντιπρότεινε δε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ενιαία, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για τους επιτηδευματίες και αποτελεσματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους με διασταύρωση πληροφοριών για συναλλαγές στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

«Νέα Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής» και πλέον αποτυχημένο υπουργό Οικονομίας της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον Γιώργο Αλογοσκούφη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Διήμερη προειδοποιητική αποχή στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κι ενώ λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται, περαιτέρω σύγχυση προκαλούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, στον ραδιοφωνικό σταθμό City.
Ο κύριος Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με μπλοκάκι θα μπορούν να απαλλάσσονται από τη φορολογία, εφόσον υποβάλλουν βεβαίωση από τον εργοδότη τους, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι κατ' ουσίαν είναι μισθωτοί και να ισχύει γι αυτούς το αφορολόγητο όριο των 12 χιλιάδων ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως ο εργοδότης θα παραδέχεται, και μάλιστα επισήμως, ότι παρανομεί και κατ' επέκταση θα υποχρεούται να αναγνωρίσει επιδόματα, δώρα, αλλά και ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Σ' αυτή την περίπτωση, οι επιλογές για τους εργαζόμενους θα είναι δύο και μάλιστα επώδυνες:
ή να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την εργοδοτική πλευρά, ή τελικά να αποδέχονται τη δυσβάσταχη φορολόγηση.