Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τις «Παρακρατήσεις επιδοτήσεων αγροτών από την Aγροτική Tράπεζα»


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου για τις «Παρακρατήσεις επιδοτήσεων αγροτών από την Aγροτική Tράπεζα».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:.................


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

«Παρακρατήσεις επιδοτήσεων αγροτών από την Aγροτική Tράπεζα»

Ανάστατοι είναι οι αγρότες και παραγωγοί όλης της χώρας μετά την πρόσφατη απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος να παρακρατήσει και συμψηφίσει τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πιστώνονται χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών όλης της χώρας για την καταβολή των επιδοτήσεων, που είχαν λάβει προηγουμένως διευκόλυνση και την ίδια στιγμή το ποσό αυτό παρακρατείται και αφαιρείται από το λογαριασμό τους.

Η κίνηση αυτή της Αγροτικής Τράπεζας κρίνεται από όλες τις απόψεις κοινωνικά, ηθικά αλλά και πολιτικά απαράδεκτη, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται να παρακρατούνται οι εν λόγω επιδοτήσεις των αγροτών για χρέη τους προς το Δημόσιο.

Από την άλλη, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μεσούσης της οικονομικής ύφεσης και της δημοσιονομικής κρίσης είναι κοινωνικά ανάλγητο να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις αυτές των αγροτών, καθώς οι δικαιούχοι αυτοί λαμβάνουν κάθε χρόνο τις οφειλόμενες ενισχύσεις του από την Αγροτική Τράπεζα και επομένως θα μπορούσαν να συμψηφιστούν σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Παρά τις εντατικές και αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δοθούν οι ενισχύσεις των αγροτών για πρώτη φορά έγκαιρα και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια και ενώ προωθείται ήδη από την Κυβέρνηση ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θεωρείται κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο να επιστραφούν άμεσα τα ποσά αυτά στους δικαιούχους αγρότες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προωθήσει ρύθμιση προκειμένου να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους αγρότες και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ανακουφιστούν τουλάχιστον για αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα;

2. Με ποια λογική προέκρινε η Αγροτική Τράπεζα την ρύθμιση να παρακρατήσει σε μια δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίοδο τις επιδοτήσεις των αγροτών;



Οι ερωτώντες βουλευτές,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Μιχάλης Κατρίνης

Πάρις Κουκουλόπουλος

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος