Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την τεράστια μείωση εισιτηρίων και εισπράξεων στα μουσεία


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, σχετικά με την πρόσφατη κρίση στην επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από την ανάλυση της οποίας προκύπτει πτώση κατά 12% στην επισκεψιμότητα των μουσείων της χώρας, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Όπως τονίζεται στην αναφορά...........

αυτά τα στοιχεία αποτελούν συνέχεια της καθοδικής πορείας που έχει πάρει η επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων κατά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της αναβάθμισης που είχε επιχειρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σε πολλά από αυτά. Μάλιστα, βασικοί παράγοντες που συντελούν στη μείωση είναι η παράλληλη πτώση του τουρισμού, τα ωράρια, το εισιτήριο και οι απεργίες που κρατούν μακριά εκείνους που θέλουν να τα επισκεφθούν. Ωστόσο, η Ακρόπολη και η Αρχαία Ολυμπία αποτελούν τους μοναδικούς ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που παρουσίασαν αύξηση επισκεψιμότητας, αφενός λόγω της λειτουργίας του νέου Μουσείου Ακρόπολης και αφετέρου λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

Με την αναφορά αυτή, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτισμικών ανταλλαγών που θα τονώσει την κινητικότητα αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού.