Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Επιστολή των Αλιέων της Κυπαρισσίας για τις κακοτεχνίες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο Λιμάνι...


Με επιστολή τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία κοινοποίησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, το Δήμο Κυπαρισσία, τη Διαχειριστική Αρχή του Γ΄ ΚΠΣ, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τους βουλευτές και άλλους αποδέκτες, ο Επαγγελματικός Σύνδεσμος Αλιέων και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας αναφέρονται στις κακοτεχνίες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας μετά τις δύο εργολαβίες που, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως η μελέτη προβλέπει, έχουν σταματήσει και αποχωρήσει...

Στην επιστολή τους.................

σημειώνουν,

«Αγαπητοί κύριοι, Eχουν περάσει τρία χρόνια από το τέλος των εργασιών της εταιρείας "Ντι Ες" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 1ης φάσης και ένας χρόνος από το τέλος των εργασιών της εταιρίας "ΜΕΤΡΟ" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 2ης φάσης κατασκευής του λιμανιού το οποίο είναι χρηματοδοτημένο από το 3° Κοινοτικό Πλαίσιο και χωρίς ακόμα να έχει γίνει η παραλαβή του έργου από την υπηρεσία σας, το λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από παραλείψεις και κακοτεχνίες, Και συγκεκριμένα.
1) Ο φωτισμός του λιμανιού, αφού λειτούργησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βγήκε εκτός λειτουργίας. Ο λόγος είναι η πλημμελής κατασκευή του αφού γυμνά καλώδια και σπασμένα φρεάτια υπήρχαν από την αρχή της κατασκευής του, οι δε στύλοι έχουν διαβρωθεί σοβαρά με αποτέλεσμα το έργο να έχει ήδη καταστραφεί.
Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή το λιμάνι να βρίσκεται στο σκοτάδι και εκτός από τον κίνδυνο κλοπών υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, μιας και η προβλήτα έχει γίνει χώρος βραδινού περιπάτου πολλών συμπολιτών μας.
2) Oπως έχουμε αναφέρει με έγγραφη αναφορά μας με αρ. πρωτ. 93/18-2-2009 για το πρόβλημα της θωράκισης του προσήνεμου μόλου η οποία σας διαβιβάστηκε από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και από τον Δήμο Κυπαρισσίας στην οποία ακόμα εκκρεμεί απάντησή σας (παρότι έχει παρέλθει ο χρόνος που υποχρεούστε να απαντήσετε), έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: Η εταιρία "ΜΕΤΡΟ" κατά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου αφαίρεσε πλήθος ογκόλιθων από τον παλιό προσήνεμο και τους χρησιμοποίησε στο έργο που κατασκεύαζε και σε παρατήρηση μελών των συλλόγων μας δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετήσει νέες. Αντί αυτού "ξεγύμνωσε" μέρος αυτού και το εγκατέλειψε, με συνέπεια στην πρώτη θαλασσοταραχή που εκδηλώθηκε υπέστη σοβαρή καταστροφή και κιν υνεύει να καταρρεύσει.
3) Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες γιατί έτσι προέβλεπε η μελέτη του έργου. Από τότε που τοποθετήθηκαν δεν έγινε καμία συντήρηση από κάποια εταιρεία και ούτε καθαρισμός τους. Αποτέλεσμα σήμερα αυτές να έχουν γίνει εστίες μόλυνσης για την περιοχή.
Ερωτάμε: Δεν θα έπρεπε να υπήρχε κάποια σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού και συντήρησης; Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και θα τις πάρουμε να τις πετάξουμε.
4) Εχουμε την παγκόσμια πρωτιά να λειτουργεί λιμάνι χωρίς φάρους. Καταργήσαμε στην πράξη τους κανόνες ναυσιπλοΐας και μπαίνουμε στο λιμάνι ακολουθώντας το ένστικτό μας. Και εντάξει εμείς. Οι επισκέπτες από ξένες χώρες που έρχονται για ελλιμενισμό, μάλλον, θα το γράφουν στο ημερολόγιο του σκάφους αυτό το φαινόμενο να το δείχνουν στην χώρα τους. Ζητάμε να μας απαντήσετε πότε θα τοποθετηθούν οι φάροι.
5) Οι κρουνοί πυρόσβεσης που έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν σύνδεση με παροχή κι έτσι είναι άνευ λειτουργίας σε περίπτωση άμεσης ανάγκης χρήσης τους.
6) Η γλίστρα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών είναι κατασκευασμένη εκτός προδιαγραφών της σύμβασης και επικίνδυνη στην χρήση της. Συγκεκριμένα το μπετόν που έχει πέσει είναι περίπου τρία μέτρα μέσα στην θάλασσα και μετά κάνει ένα σκαλί βάθους ενός μέτρου περίπου. Για οποιοδήποτε ατύχημα σε σκάφη ή άτομα, σας καθιστούμε υπεύθυνους. Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και τρία χρόνια για το πρόβλημα και δεν έχει γίνει τίποτα. Επειδή κυκλοφορούν στην πόλη μας φήμες ότι πρόκειται να παραλάβετε το έργο, έχουμε να σας απαντήσουμε ότι δεν θα δεχτούμε μία τέτοια μεθόδευση, από την στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν:
Α) Ο έλεγχος της υπηρεσία σας για την καταγγελία μας από το Σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (αρ. πρωτ. 52/16-1-2007).
Β) Η δικαστική διαδικασία μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας της εταιρίας Ντι Ες.
Γ) Η απάντηση σας προς το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και στον Δήμο Κυπαρισσίας στην αναφορά μας με αρ. πρωτ, 93/18-2-2009 για την αφαίρεση μέρους της λιθοριπής από τον προσήνεμο μόλο από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ».