Στην πόλωση του κλίματος και εν όψει ευρωεκλογών συμβάλει το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής.
Ποιοι ήξεραν για την απόφαση του πρωθυπουργού, ποιοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.
Το ιστορικό προηγουμενο παρόμοιας απόφασης και οι παράπλευρες απώλειες (μέτρα για την οικοδομή, ενίσχυση επιχειρήσεων)..................
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για το αιφνιδιαστικό «πέρας των εργασιών» της Βουλής και κυρίως η ταυτόχρονη λήξη Συνόδου, κάτι που σημαίνει παραγραφή όλων των υποθέσεων διαφθοράς (Βατοπαίδι, Γερμανός-Cosmote, Siemens, ομόλογα).
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε -σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη- αν «είναι πρόβλημα η βούληση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρους πολιτικούς όρους», υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του δεν αποτελεί «εκτροπή», γιατί η Βουλή κλείνει σχεδόν κάθε φορά που επίκεινται ευρωεκλογές.
Ωστόσο, η Αντιπολίτευση έχει αντίθετη γνώμη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε τις νέες δικογραφίες που θα έφθαναν στη Βουλή και προχώρησε σε μια κίνηση (τη λήξη της Συνόδου της Βουλής) που μπορεί να χαρακτηριστεί εκτροπή.
Όμως, δεν είναι μόνο η Αντιπολίτευση που επικρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς ακόμη και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα από την κίνηση αυτή και για τον τρόπο που θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη.
Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας ήταν ενημερωμένος εκ των προτέρων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας ενημερώθηκε λίγες ώρες πριν, προκειμένου να υπογράψει το σχετικό Διάταγμα.
Εν τω μεταξύ, όπως δηλώνουν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, είχαν προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος της Βουλής για τις επόμενες εβδομάδες. Βουλευτές των κομμάτων καταγγέλλουν, δε, ότι έμαθαν την είδηση από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αυτοί που γνώριζαν τις προθέσεις του πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό μετά την ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη στη Βουλή και τις έξι «λευκές» διαρροές βουλευτών της ΝΔ.
Το ιστορικό προηγούμενο
Ανάλογο ιστορικό προηγούμενο για κλείσιμο της Βουλή ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές δεν φαίνεται να υπάρχει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευματα του Τύπου, το 1984 είχε κλείσει η Βουλή τόσο νωρίς -με ταυτόχρονη λήξη Συνόδου-, αλλά χωρίς εκκρεμότητες ύποπτων υποθέσεων.
- Το 1989, η Βουλή έκλεισε 37 ημέρες νωρίτερα, καθώς θα διεξάγονταν διπλές εκλογές. Η Ολομέλεια άνοιξε εκ νέου στις 3 Ιουλίου.
- Το 1994, η Βουλή έκλεισε για 18 ημέρες, χωρίς λήξη Συνόδου, και η Ολομέλεια συνέχισε τις εργασίες της στις 14 Ιουνίου.
- Το 1999, η Βουλή έκλεισε για 16 ημέρες, με ταυτόχρονη λήξη Συνόδου. Το πρώτο θερινό τμήμα ξεκίνησε τις εργασίες του στις 22 Ιουνίου.
- Το 2004, η Βουλή έκλεισε για 10 ημέρες, χωρίς λήξη Συνόδου, καθώς είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές το Μάρτιο. Η Ολομέλεια συνέχισε τις εργασίες της στις 15 Ιουνίου.
Και οι παράπλευρες απώλειες
Από το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες, κυρίως σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» νομοσχεδίων που θα έδιναν πνοή σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσουν τα μέτρα για την οικοδομή, καθώς και το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, εφόσον χρειαστούν περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που πλέον θα αναληφθούν μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Newsroom ΔΟΛ
K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές
επιτυχίες
Πριν από 12 δευτερόλεπτα