Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: "Τηρούνται οι δεσμεύσεις;"


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του για την αποζημίωση των αγροτών της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:...............


«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων ο υπουργός δεσμεύθηκε απέναντι στην Παμπελοποννησιακή Συντονιστική Επιτροπή ότι: Θα αυξήσει το ποσό των 50.000.000 ευρώ που θα διατεθεί ως αποζημίωση για τις ελαιοκαλλιέργειες και θα υπάρξει συνεννόηση με τους αγρότες για την εξειδίκευση. Θα συμπεριληφθεί στα μέτρα και η απώλεια εισοδήματος στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια - λεμόνια - μανταρίνια).

Θα συμπεριληφθεί στα μέτρα και η κορινθιακή σταφίδα με 3 - 4 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή στο επισυναπτόμενο εισηγητικό σημείωμα του ΕΛΓΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 3338/24-2-2009, σε υλοποίηση της 262037/29-1-2009 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν περιέχονται οι ανωτέρω δεσμεύσεις του υπουργού για τα προϊόντα της Μεσσηνίας και, γενικότερα, για βασικά προϊόντα της Πελοποννήσου, Επειδή οι αγρότες του Νομού Μεσσηνίας εύλογα ανησυχούν και διερωτώνται κατά πόσον η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί τους,



Ερωτάται ο κ. υπουργός: Για ποιο λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στο 338/24-2-2009 Εισηγητικό Σημείωμα του ΕΛΓΑ μέτρα για τις ελαιοκαλλιέργειες τα εσπεριδοειδή και η κορινθιακή σταφίδα για βασικά προϊόντα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου; Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αγρότες της Πελοποννήσου; Αν ναι, πότε και με ποια μέτρα προτίθεται να το πράξει;».