Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Δημήτρης Δράκος: «Ισόρροπη Περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας… »


Στις εργασίες της 1ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων της Δ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ - ΠΑΑ - Επιχειρηματικού Πρόγραμμα Αλιείας) συμμετείχε χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος.
Μετά το πέρας των εργασιών ο κ. Δράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:..........


«Χαιρετίζουμε την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της 4ης Περιόδου και την 1η συνεδρίαση των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛ.

Η ΕΝΑΕ και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε όλη τη χώρα ζητάμε την ταχεία ενεργοποίηση των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων, των οποίων η έναρξη κατά τη γνώμη μας έχει ήδη καθυστερήσει. Εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο και εθνικός στόχος, μετά από 3 ΚΠΣ και την έναρξη του 4ου, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Η εξαγγελία ότι το 80% και πλέον των πόρων θα οδεύσουν προς την Ελληνική Περιφέρεια είναι προς τη θετική κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. Επιπροσθέτως, θεωρούμε ότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο για την ενίσχυση της Παραγωγικής - Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής δυνατότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές με διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα.

Είναι προς τούτο ανάγκη, μετά την οικονομική κρίση η οποία επήλθε, να γίνει επαναπροσδιορισμός σε συγκεκριμένους τομείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας».
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ επισήμανε την ανάγκη πλέον ενεργής συμμετοχής των Περιφερειακών - Αυτοδιοικητικών Φορέων και δομών στις αποφάσεις προγραμματισμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων αυτών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, απαιτείται ταχύτατη ενεργοποίηση των αποφάσεων για την ενίσχυση της Διαχειριστικής Επάρκειας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας με κατάλληλα στελέχη, προκειμένου ν' ανταποκριθούν στα διαχειριστικά τους καθήκοντα.

Έδωσε δε έμφαση στην ανάγκη τήρησης των διαδικασιών δημοκρατικού προγραμματισμού, μέσα από τις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων με τη συμμετοχή των Παραγωγικών - Αναπτυξιακών - Αυτοδιοικητικών Φορέων κάθε τόπου.