Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

«Άναψαν τα αίματα» στην Κυπαρισσία! - Κριτική στον Δήμαρχο για οφειλές και αυθαίρετες περικοπές σε έργα του Τεχνικού Προγράμματος



Οι τεράστιες οφειλές του Δήμου, που «αγγίζουν» το 1,3 εκατ. ευρώ καθώς και οι περικοπές κι αυθαίρετες αλλαγές και τροποποιήσεις σε έργα και δράσεις, που όμως έχουν ψηφιστεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ήταν τα κυριότερα σημεία για τα οποία, κατά τη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2009, ασκήθηκε έντονη κριτική στον δήμαρχο Κυπαρισσίας από 3 μέλη της Δημαρχιακής, τους δημοτικούς συμβούλους Σωτήρη Γιαννόπουλο της ΑΔΗΚ και Θεόδωρο Γκρίτζαλη και Δημήτρη Χρονόπουλο από τη Συμπολίτευση...........

Σημειώνουμε πως, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εισήγηση από την πλευρά του κ. Σαμπαζιώτη για το θέμα, ενώ στις πολλές ερωτήσεις που του τέθηκαν για τις οφειλές, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι, οι περισσότερες από αυτές αφορούν άλλα έργα από αυτά για τα οποία έχουν κοπεί τα τιμολόγια, καθώς, όπως είπε, «δεν υπήρχε άλλος τρόπος»!

Επειδή, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, οι οφειλές αγγίζουν το 1,3 εκατ. ευρώ, ζητήθηκαν οι αναγκαίες και απαιτούμενες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για κάθε οφειλή και σε νέα συνάντηση - συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής θα ξανασυζητηθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Σχετικά, δε, με περικοπές και αυθαίρετες αλλαγές και τροποποιήσεις σε έργα και δράσεις, που όμως έχουν ψηφιστεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σημειώνουμε πως στον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικας, στο Άρθρο 208, τονίζεται ότι, «τροποποίηση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος επιτρέπεται μόνο ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου», κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει!

Στην νέα συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Κυπαρισσίας, τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθεί πιο διεξοδικά ο προϋπολογισμός του Δήμου Κυπαρισσίας για το 2009 και αναμένεται ο δήμαρχος να δώσει αιτιολογημένες εξηγήσεις και διευκρινίσεις (όπως του ζητήθηκε από μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής) και αν αυτές κριθούν επαρκείς και γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες έργων και προβλέψεις και για την πόλη της Κυπαρισσίας, σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει ήδη ψηφιστεί, αναμένεται να «καταρτιστεί» ο προϋπολογισμός.

Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, πως στο σχέδιο του προϋπολογισμού, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή και της Αντιπολίτευσης, δια του επικεφαλής της ΑΔΗΚ, Θανάση Πετρόπουλου, στη 2μελή Επιτροπή Παραλαβής Έργων και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης για έργα ποσού μέχρι 6.900 ευρώ περίπου (που είναι με ανάθεση), τα ποσά αυτά έχουν κάπως μειωθεί. Έχουν αυξηθεί όμως κατά πολύ τα ποσά από 6.900 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ, που παραλαμβάνονται από άλλη Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος κι αυτός είναι ο αντιδήμαρχος, Γρηγόρης Γκότσης. Αυτό «δείχνει» ίσως και τη «βούληση» της Δημοτικής Αρχής να συνεχίσει την πρακτική των αναθέσεων, όπως και όπου, ίσως, αυτή επιθυμεί, αφού ναι μεν τυπικά θα αναθέτει τα έργα η Δημαρχιακή Επιτροπή, αλλά ουσιαστικά θα τα παραλαμβάνει ο αντιδήμαρχος (ως Μέλος της Επιτροπής Παραλαβής) μόνος του, χωρίς να δίνει αναφορά. Η μόνη διαφορά με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική και πολιτική είναι ότι, πλέον, τα ποσά αυτά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι μέχρι πρότινος! Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η νέα συζήτηση του προϋπολογισμού στη Δημαρχιακή Επιτροπή, αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που δήμαρχος θα ομολογήσει ότι, άλλα έργα έγιναν, αλλού και αλλιώς και για άλλα, τελείως άσχετα, κόβονται τα τιμολόγια για να πληρωθούν, χωρίς να υπάρχει, έστω, ενημέρωση, αν όχι και σύμφωνη γνώμη, του Δημοτικού Συμβουλίου!


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - kalnews.gr