Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μεσσήνιος Σπύρος Καπράλος νέος πρόεδρος της ΕΟΕ


Ο Μεσσήνιος, από τα Αρφαρά, Σπύρος Καπράλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στις αρχαιρεσίες, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επικράτησε του μέχρι χθες προέδρου της ΕΟΕ, Μίνωα Κυριακού, με ψήφους 18-11.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 28 εκπρόσωποι ομοσπονδιών, καθώς και ο Λάμπης Νικολάου ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην ΕΟΕ.

Αμέσως μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σπύρος Καπράλος στάθηκε στο βήμα, για την πρώτη του ομιλία προς τους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών.

Αναλυτικά η ομιλία του:............


«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε πρόεδρο της ΕΟΕ. Τιμώντας της εμπιστοσύνη σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στο υψηλό αυτό αξίωμα του αθλητισμού. Παράλληλα, σας ζητώ να εργαστούμε όλοι μαζί, με σύμπνοια και ομοψυχία, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος, μακριά από κομματικές παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες, για να κάνουμε πραγματικότητα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που ονειρευόμαστε αλλά και που της αρμόζει.

Αγαπητοί φίλοι,

Η αποστολή μας είναι δύσκολη. Ο Ελληνικός Αθλητισμός τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση. Θεωρώ όμως, πως με μεθοδική και ομαδική δουλειά θα οδηγηθούμε στα θετικά αποτελέσματα που όλοι αποζητούμε. Ζητώ από όλους να παράγουμε έργο με υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών μας. Είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε. Μπροστά μας έχουμε μία τετραετία σκληρής δουλειάς, για το καλό του Ελληνικού Αθλητισμού.

Οι άμεσοι στόχοι μας στο καθαρά αθλητικό κομμάτι είναι:

1. Η σωστή προετοιμασία των αθλητών μας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Βανκούβερ, αλλά και στους Μεσογειακούς στην Πεσκάρα.

2. Η εξασφάλιση της επιστημονικής υποστήριξης στην προετοιμασία των αθλητών μας, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά κρούσματα doping που τόσο ταλαιπώρησαν και ντρόπιασαν την ελληνική αθλητική κοινότητα. Θα δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και το σύνθημα "καθαρός αθλητισμός" θα γίνει σημαία μας.

3. Σε ό,τι αφορά την οικονομική υποστήριξη της προετοιμασίας των αθλητών, παράλληλα με την επιχορήγηση του κράτους, θα πρέπει να αναζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα χορηγίες και δωρεές ώστε να εξασφαλισθούν όλα τα απαιτούμενα μέσα στήριξης στην κοινή μας προσπάθεια.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με το αθλητικό κίνημα, Ολυμπιονίκες αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, προπονητές, επιστήμονες, όλοι οι ανιδιοτελείς αθλητικοί παράγοντες, που θα θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά για το καλύτερο αύριο του αθλητισμού, θα είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες στο έργο μας. Όλοι αυτοί δηλαδή που θα θέλουν να προσφέρουν και όχι να πάρουν από τον αθλητισμό. Και είμαι βέβαιος ότι είναι πολλοί.

Στο παιδαγωγικό κομμάτι, η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της ΔΟΑ στη διαπαιδαγώγηση της νεότερης γενιάς είναι σημαντικός στόχος μας, προκειμένου να έλθει η κοινωνία μας πιο κοντά στον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

Έχουμε να δώσουμε μάχη κατά της βίας και της χυδαιολογίας, αυτών των θλιβερών φαινομένων των καιρών μας, μια μάχη που είχε ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Τζήκας. Αυτή τη μάχη μπορεί να την έχασε η γενιά μας, πρέπει όμως να την κερδίσει οπωσδήποτε η γενιά των παιδιών μας.

Συνοπτικά σας ανέφερα τους στόχους που από αύριο κιόλας θα θέσουμε σε προτεραιότητα. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι δεν πρόκειται για "κούφιες εξαγγελίες" ενός νεοεκλεγμένου Προέδρου. Είναι κοινές αλήθειες που απευθύνονται σε ανθρώπους που, χωρίς ιδιοτέλεια, υπηρετούν τον Αθλητισμό και πιστεύουν στο παρόν και το μέλλον του. Είναι αλήθειες που απευθύνονται σε όλους αυτούς που πιστεύουν στον υψηλό αθλητισμό, που με τόσο κόπο κα τη συμμετοχή όλων, χτίσαμε το 2004.

Χρειάζεται όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά με πρόγραμμα και όραμα, ώστε να δώσουμε στην κοινωνία μας ελπίδα και ιδανικά, που σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα έχει ανάγκη».