Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Το Καρναβάλι στη Μεσσήνη!!!!!!!!


Σε ρυθμούς καρναβαλιού άρχισε ήδη να ζει και η Μεσσήνη!!!!

Το Καρναβάλι στην πόλη αποτελεί παράδοση και ξεφάντωμα...

Μόνο όσοι έχουν ζήσει από κοντά τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κατά καιρούς, μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν βρίσκονται μπροστά σε ένα έθιμο, αλλά σε μια ολόκληρη ιεροτελεστία, που ξεκινά κάθε χρόνο από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα με την είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην μεγάλη παρέλαση της 2ης Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία της Μεσσήνης...........


Τα πρώτα στοιχεία οργάνωσης άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους πριν 149 χρόνια.
Στο Καρναβάλι της Μεσσήνης επικρατούν στοιχεία παραδοσιακά που κρατούν από την Τουρκοκρατία, όταν οι άνδρες μεταμφιέζονταν σε γυναίκες και γυρνούσαν σε πλούσιους της εποχής για να μαζέψουν χρήματα και να ενισχύσουν τον αγώνα κατά των Τούρκων.
Και εδώ γίνονται φοβερά γλέντια με γνήσιο Μεσσηνιώτικο χρώμα. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης το άρμα του Μπεκρή συνοδευόμενο από πεζοπόρο τμήμα περιφέρεται με συνοδεία οργάνων στους δρόμους της Μεσσήνης μοιράζοντας σουβλάκι κ΄ άφθονο κρασί στο κόσμο. Κηρύσσεται την έναρξη των Καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Το βράδυ της Κυριακής της 1ης Μαρτίου γίνεται ολονύκτιο ξεφάντωμα σε όλες τις ρούγες (γειτονιές) της Μεσσήνης και στήνεται γλέντι τρικούβερτο με ντόπιους οργανοπαίκτες που παίζουν ασταμάτητα μουσική γύρω από τις παραδοσιακές φωτιές, με πολύ κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες δωρεάν για τον κόσμο.
Σας περιμένουμε να ξεφαντώσουμε μαζί με δεκάδες δρώμενα, τα «μπουρμπούλια», του μπεκρή την Τσικνοπέμπτη, «το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», την αναπαράσταση του κρεμάσματος της «Γριάς Συκούς», από τον Ιμπραήμ πασά, την παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων στην κεντρική πλατεία της πόλης, να ακούσουμε τον σατυρικό λόγω του Βασιλιά Καρνάβαλου. Ο κόσμος της πανέμορφης και φιλόξενης τούτης πόλης είναι ίσως από τους λίγους στην Ελλάδα που ξέρει να γλεντά, που δεν τον ενδιαφέρει αν είναι όμορφα μεταμφιεσμένος ή όχι. Το μόνο που θέλει είναι να διασκεδάσει και να δει με μία ολότελα διαφορετική ματιά τη σκληρή και μονότονη καθημερινότητα.
Το σύνθημα μας είναι:
«Κάθε σας λύπη μακριά και αδειάστε τα βαρέλια
ήρθε η τρελή αποκριά με ζούρλιες και με γλέντια.»

Μέσω του σταθμού σας, θα θέλαμε να καλέσουμε όλους τους μερακλήδες της Ελλάδας να έλθουν και να διασκεδάσουν μαζί μας, μαζί με τους Νησιώτες, το τριήμερο της Κυριακής της Τυροφάγου και της Καθαρής Δευτέρας για να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα και να έχουν να θυμούνται κάτι το ανεπανάληπτο στην πολυτάραχη ζωή τους.
Τέλος θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για την πόλη μας τα ήθη και τα έθιμα της να τιμήσετε με την παρουσία σας την απευθείας μετάδοση των δρώμενων που κορυφώνονται στις 2 Μαρτίου.


Διατελούμε με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Πνευματικού Κέντρου

ΠΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗΣ
Αντιδήμαρχος