Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Στο ρυθμό του Βασιλιά Καρνάβαλου όλη η Ελλάδα, εκτός από την Κυπαρισσία!!!!!!.....


Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς πλησιάζει η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα.

Στο επίκεντρο, όπως κάθε χρόνο η Πάτρα.

Επάξια συναγωνίζονται το πατρινό καρναβάλι οι εκδηλώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, με κορυφαίες αυτές στην Ξάνθη.

Και, στη Μεσσηνία πολλές είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο σε πόλεις και χωριά, δυστυχώς, με εξαίρεση την Κυπαρισσία.................


Στην Πάτρα οι εκδηλώσεις του τελευταίου διήμερου αρχίζουν το μεσημέρι του Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την μπάντα του Δήμου να δίνει τον τόνο και τον καρναβαλικό ρυθμό και τους σοκολατορίχτες να ραίνουν με χιλιάδες σοκολάτες τον κόσμο.

Το απόγευμα ξεκινά η καθιερωμένη «Νυχτερινή Ποδαράτη» με όλα τα άρματα και τα καρναβαλικά γκρουπ και το βράδυ αναβιώνουν τα «Μπουρμπούλια».

Την Κυριακή η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει με την μπάντα του Δήμου να περιοδεύει στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά τίθεται επικεφαλής της μεγάλης παρέλασης.

Αμέσως μετά τη μεγάλη παρέλαση, οι δρόμοι οδηγούν στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται η Τελετή Λήξης και καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος.

Το πάρτι όμως συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας. Το απόγευμα γίνεται η απονομή των βραβείων, ενώ στις 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το καρναβαλικό πλήρωμα 94 θα παρουσιάσει ειδικό αφιέρωμα σε μια εμβληματική μορφή του καρναβαλιού, τον Αλκη Στέα.




Οι διοργανωτές του καρναβαλιού της Ξάνθης προβλέπουν ότι στη μεγάλη παρέλαση φέτος θα λάβουν μέρος 17.000 καρναβαλιστές, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, περίπου στα 300.000 άτομα. Η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλη και των γύρω περιοχών αγγίζει το 100%.

Την παραμονή της καρναβαλικής παρέλασης, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα «Goin' Through and the Family». Το βράδυ της ίδιας μέρας τα αποκριάτικα πληρώματα θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα πάρτι.

Την Κυριακή το μεσημέρι άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της Ξάνθης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο.

Το βράδυ της Κυριακής, στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου θα αναβιώσει για μια ακόμα χρονιά το κάψιμο του «Τζάρου». Εκεί, σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

Στην έδρα του δήμου Ελευθερών, τη Νέα Πέραμο, στη δυτική ακτή της Καβάλας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή διοργανώνουν μεγάλη καρναβαλική εκδήλωση που θα συνοδευτεί από ένα ξέφρενο πάρτι στην πλατεία με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

Στα δημοτικά διαμερίσματα Παναγίας και Ποταμιάς, στο νησί της Θάσου, την Καθαρή Δευτέρα και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνουν δύο από τα παλιότερα καρναβάλια της περιοχής, που βασίζονται σε διονυσιακές παραδόσεις με πειράγματα, βωμολοχίες και αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας την κατεξοχήν έκφραση του σύγχρονου αποκριάτικου πανηγυρισμού αντιπροσωπεύει το καρναβάλι της Χωριστής, την Καθαρά Δευτέρα, όπου συνηθίζονταν από παλιά παραδοσιακές μεταμφιέσεις και ποικίλες παραστάσεις και αναπαραστάσεις.

Την Καθαρά Δευτέρα ο επισκέπτης της Δράμας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Καλαμπάκι και τη Μαυρολεύκη ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα του ελληνικού ιστορικού χώρου, γνωστό με την ονομασία «Καλόγερος». Ο «Καλόγερος», που αντιπροσωπεύει το αγαθό πνεύμα της βλάστησης και της καρποφορίας, είναι μεταμφιεσμένος με παλιόρουχα που μιμούνται προβιές και με κουδούνια, από τα οποία ένα έχει φαλλική σημασία. Μαζί με άλλους μεταμφιεσμένους επισκέπτεται, με ορισμένο εθιμικό τυπικό, τα σπίτια του χωριού, όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με πολυσπόρια, σύμβολα πλούσιας παραγωγής.

Newsroom ΔΟΛ