Μόνη λύση για την προστασία του Λιμανιού της Κυπαρισσίας από τον κυματισμό, που μπαίνει μέσα στη λιμενολεκάνη δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον ελλιμενισμό βαρκών και σκαφών, είναι η επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου τουλάχιστον κατά 100 μ.................
Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Μουτζούρης, προχθές στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ όπου παρουσιάστηκε το φυσικό προσομοίωμα του Λιμένα Κυπαρισσίας (υφιστάμενη κατάσταση, κλίμακα 1 προς 75, διεύθυνση προσπτώσεως κυμάτων δυτική).
Σημειώνουμε πως για να μπορέσει το Λιμάνι να είναι ασφαλές, βιώσιμο και λειτουργικό απαιτούνται, πέραν της επιμήκυνσης του προσήνεμου μόλου και άλλες δαπανηρές εργασίες, όπως ενίσχυση της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου, καθώς και η αύξηση του ύψους του για να μην τον υπερπηδά ο κυματισμός, όπως εμφανέστατα παρουσιάστηκε και στο φυσικό προσομοίωμα. Αλλά και να εκτελεστούν οι προβλεπόμενες στη μελέτη εργασίες όπως, εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κρηπιδώματα κι άλλα...
Για να γίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν σχεδόν όσα μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί ή ακόμη και περισσότερα, με ό,τι ενδεχομένως αυτό μπορεί να σημαίνει και συνεπάγεται για την πορεία του έργου, αφού, ίσως να μην υπάρξουν τέτοια και τόσο μεγάλα κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο...
Κ. Μουτζούρης: «Είναι ακριβό έργο η επιμήκυνση»
«Βρισκόμαστε στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Εδώ, μας ανατέθηκε από τη Νομαρχία Μεσσηνίας και από τον Δήμο Κυπαρισσίας να μελετήσουμε σε φυσική προσομοίωση τον υφιστάμενο Λιμένα Κυπαρισσίας, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την είσοδο κυμάτων εντός της λιμενολεκάνης. Σήμερα (σ.σ. προχθές), κατασκευάσαμε το ομοίωμα, ήρθαν οι τοπικές Αρχές, ο νομάρχης, ο δήμαρχος και πολλοί άλλοι, επιδείξαμε το μοντέλο και από σήμερα ξεκινάμε να μελετάμε τα έργα βελτιώσεως, που θα απαιτηθεί να κατασκευαστούν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη λιμενολεκάνη. Φοβάμαι ότι θα απαιτηθούν σημαντικά έργα και ακριβά έργα με επεκτάσεις των μόλων οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν. Βέβαια, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε ακριβώς τι θα πρέπει να γίνει μετά από δυο μήνες, αλλά από την πρώτη ματιά και από εμπειρίες που έχουμε βλέπουμε κάπως. Το κυρίαρχο θέμα αυτήν τη στιγμή στον Λιμένα είναι η είσοδος της κυματικής ενέργειας εντός της λιμενολεκάνης, διότι δεν παρέχουν οι υφιστάμενοι μόλοι επαρκή προστασία. Βέβαια, πέραν αυτού, πρέπει να πω ότι πρέπει να βρει κι έναν ρόλο αυτό το Λιμάνι. Έχει γίνει ένα μεγάλο Λιμάνι σε μια περιοχή, που αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο ρόλο συγκεκριμένο. Άρα, πρέπει να βρεθεί κι ένας ρόλος, για να πάνε χαλάλι και τα χρήματα που δώσαμε όλοι οι φορολογούμενοι».
Ερωτηθείς για το αν τα προβλήματα οφείλονται σε μη επαρκή μελέτη ή σε κακοτεχνίες ο κ. Μουτζούρης απήντησε πως δεν θα το σχολιάσει.
Σχετικά με το εάν τα έργα που έχουν γίνει επαρκούν, σημείωσε ότι, «θα πρέπει να υπάρξουν επιμηκύνσεις».
«Χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση ο προσήνεμος μόλος, πάνω από 100 μ.», τόνισε, προσθέτοντας ότι, «εκεί είναι βαθιά τα νερά, αυτό είναι το πρόβλημα, στην είσοδο έχουμε 12 μ. βάθος και είναι ακριβό έργο η επιμήκυνση. Για να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα κόστη που έγιναν και που θα πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να βρεθεί ένας ρόλος για το Λιμάνι. Να αποφασίσουμε ότι το κάνουμε Μαρίνα ή να αποφασίσουμε ότι το κάνουμε Αλιευτικό ή κάτι άλλο. Πάντως, αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι, ένας ρόλος, που θα μπορούσε να υπάρξει γι' αυτό το Λιμάνι, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλοι Λιμένες σε όλη την περιοχή αυτή, θα ήταν να γίνει μια Μαρίνα καλής ποιότητας, γιατί υπάρχει και χερσαίος χώρος αρκετός, ώστε να αποθηκεύονται τα σκάφη τον χειμώνα». Ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε ότι, για την προστασία του Λιμανιού δεν βλέπει άλλη λύση πέρα από την επιμήκυνση.
Σημειώνουμε ότι, σε δύο περίπου μήνες θα παραδοθούν οι προτάσεις στη Νομαρχία, ώστε αυτή να κάνει την Τεχνική Μελέτη του έργου. Το ΕΜΠ θα προτείνει τι έργα πρέπει να μελετήσουν επιπλέον. Τέλος, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τα όμβρια, που πλημμυρίζουν την πόλη και πέφτουν στο Λιμάνι, κάτι που - όπως είπε - είδε και ο ίδιος σε επίσκεψή του στην Κυπαρισσία.
Γ. Σαμπαζιώτης: «Έργο της τάξεως των 5 - 6 εκατ. ευρώ»
«Πραγματικά ήταν μια μέρα ιδιαίτερη για τον Δήμο μας, μιας και το πολύ σημαντικό αυτό Εργαστήριο του ΕΜΠ απασχολήθηκε και θα απασχοληθεί και τις επόμενες εβδομάδες με το να λύσει το πρόβλημα κυματισμών στο Λιμάνι μας. Είδαμε ένα μοντέλο να λειτουργεί την ώρα των κυματισμών και διαπιστώσαμε όλοι ότι, έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά, γιατί ακριβώς η εικόνα που παρουσίαζε το μοντέλο αυτό ήταν η εικόνα που βλέπουμε κι εμείς κατά τη διάρκεια των έντονων κυματισμών. Οι επόμενες κινήσεις, απ' ό,τι μιλήσαμε με τον πρύτανη, κ. Μουτζούρη, σε συνεργασία με τη Νομαρχία, η οποία θα αναλάβει να πληρώσει και την μελέτη που κάνει το Πολυτεχνείο, θα είναι να αρχίσουν να πειραματίζονται με προσθήκες επί του προσήνεμου μόλου και διαφοροποιήσεις, πιθανώς, στο εσωτερικό του Λιμανιού προκειμένου να πετύχουν τον μικρότερο κυματισμό εντός της λιμενολεκάνης.
Μάλιστα, θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτών των πειραματικών κινήσεων να επισκεφθούμε ξανά το Εργαστήριο και να δούμε από κοντά τα αποτελέσματα. Πιστεύουμε, απ' ότι μας είπε ο κ. πρύτανης, μέχρι τέλος της άνοιξης να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και να συνταχθούν τεύχη δημοπράτησης, τα οποία με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα δημοπρατήσουν για την κατασκευή και ολοκλήρωση του Λιμανιού, όχι μόνο όσον αφορά στα βελτιωτικά έργα, αλλά και όλο το πακέτο, το οποίο θα κλείσει οριστικά πια τις κατασκευές στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας. Μάλιστα, είχα την ευκαιρία την Τρίτη το απόγευμα να επισκεφθώ τον Περιφερειάρχη και συζητήσαμε ακριβώς αυτό το θέμα. Μου είπε ότι είναι προγραμματισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το Λιμάνι μας και με το πού θα τελειώσει η μελέτη του Πολυτεχνείου η ΔΕΚΕ θα αναλάβει να δημοπρατήσει ό,τι έργα χρειάζεται να γίνουν».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καλύψει τη μεγάλη δαπάνη, που θα απαιτηθεί για το μεγάλο έργο της επιμήκυνσης του προσήνεμου μόλου, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, ο κ. Σαμπαζιώτης διευκρίνισε ότι, απ' ό,τι συζήτησαν με τον περιφερειάρχη, ένα έργο της τάξεως των 5 - 6 εκατ. ευρώ είναι προϋπολογισμένο για το Λιμάνι.
Ερωτηθείς στη συνέχεια αν τα 5 - 6 εκατ. ευρώ επαρκούν για να γίνει και η επέκταση αλλά και όλες οι άλλες εργασίες που προβλέπονται και απαιτούνται, ώστε το Λιμάνι να παρέχει ασφάλεια ελλιμενισμού και να είναι λειτουργικό, απάντησε: «Δδεν μπορεί να το πει κανείς με ασφάλεια. Πάντως η Περιφέρεια είπε ένα ενδεικτικό νούμερο με την έννοια των προηγούμενων δημοπρασιών... Υπολογίζεται ότι θα είναι σε αυτά τα μεγέθη. Είμαι αισιόδοξος ότι, το Λιμάνι της Κυπαρισσίας θα ολοκληρωθεί και θα γίνει ένα ασφαλές Λιμάνι. Το επόμενο βήμα, το οποίο ετοιμάζουμε από τώρα και σε συνεργασία με τη Νομαρχία θα το προωθήσουμε, είναι το master plan της χερσαίας ζώνης με χαρακτήρα Τουριστικού Λιμανιού πέρα από το εσωτερικό τμήμα, που θα είναι Αλιευτικό Καταφύγιο... ».
Θ. Πετρόπουλος: «Μελετητικές αστοχίες και κατασκευαστικά λάθη»
«Η προσομοίωση που είδαμε ήταν πολύ καλή. Το πρόβλημα, απ' ότι αποδεικνύεται, είναι πολύ μεγάλο. Το έργο έχει μελετητικές αστοχίες και κατασκευαστικά λάθη. Κατά την άποψή μου έχουν πεταχτεί περίπου 13 εκατ. ευρώ στη θάλασσα, χωρίς να έχουμε Λιμάνι ασφαλές και λειτουργικό. Απ' ό,τι λένε εδώ οι ειδικοί, για να μπορέσει να διορθωθεί το πρόβλημα του Λιμανιού και να λειτουργήσει, θα πρέπει να δαπανηθούν άλλα 10 εκατ. ευρώ. Ας... τρέξουμε να τα βρούμε!».
Κ. Ροϊλός: «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα... »
«Η προσομοίωση δείχνει τα φαινόμενα, όπως τα βιώνουμε κι εμείς στο Λιμάνι. Μας καθησύχασε ο κ. πρύτανης ότι, θα βελτιωθούν κατά το καλύτερο δυνατόν και θα μας φωνάξει πάλι να δούμε την τελική φάση πώς θα λειτουργήσει».
Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σημείωσε ότι, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και γι' αυτό άλλωστε ζήτησαν με έγγραφα να γίνουν μελέτες και συμπληρωματικές εργασίες προστασίας του Λιμανιού
Γ. Θεοδωρόπουλος: «Ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο για το Λιμάνι»
«Διακαής πόθος των αλιέων, βασικά των επαγγελματιών, ήταν να γίνει το Λιμάνι στην Κυπαρισσία. Τελικά έγιναν κάποια έργα, τα οποία προφανώς από ελλιπή μελέτη κι έρευνα και των θαλάσσιων κυματισμών και των φυσικών φαινομένων, δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα, οπότε μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του Λιμανιού προέκυψαν προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μελέτησε το Πολυτεχνείο, έφτιαξαν το προσομοίωμα και ήρθαμε και το είδαμε. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τα φαινόμενα παρουσιάζονται ως έχουν. Από κει και πέρα μας καθησυχάζουν ότι, θα τα μελετήσουν, θα βελτιωθούν κι ευελπιστούμε ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο για το Λιμάνι, γιατί ως έχει δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που εμείς προσδοκούσαμε».
Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr
Τζααφάρι... Δίχως προδότες, κάστρα δεν πατιούνται!
Πριν από 45 δευτερόλεπτα