Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Αναδάσωση στον Ταΰγετο


Συνεργασία όλων για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές προ 2 ετών - Κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα την αναδάσωση του Ταϋγέτου και τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέθεσε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος, στο γραφείο του.

Παρόντες ήταν ο αντινομάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο δασάρχης Καλαμάτας, κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ταϋγέτου», κ. Γιώργος Τσούγκλερης.

Ο κ. Δράκος ανέφερε:.............


«Θέλω να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα αναδάσωσης του Ταϋγέτου της ΝΑΜ με στόχο 600.000 δένδρα από τα φυτώρια της Δράμας Νευροκοπίου. Το πρώτο βήμα θα είναι με τη συνεργασία του Δασαρχείου το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος η φύτευση 30.000 δένδρων και η σπορά σε πινάκιο. Η όλη προσπάθεια θα ξεκινήσει το Σαββάτο 14 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο βήμα θα είναι η φύτευση 300.000 δένδρων και η ολοκλήρωση του προγράμματος του προγραμματισμού τον ερχόμενου χειμώνα. Επίσης το 90% των δένδρων θα είναι η μαύρη πεύκη και το υπόλοιπο 10% φιλύρα, κέδρος Λιβάνου και διάφορα άλλα ενδημικά είδη». Στη συνέχεια ο δασάρχης Καλαμάτας, κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, ανέφερε: «Μετά τις πυρκαγιές του 2007 έγινε γρήγορα μελέτη αναδάσωσης και το όλο κόστος τότε ανερχόταν στο 1.700.000 ευρώ. Δεν ξεκινήσαμε αμέσως τις ενέργειες άμεσα κι αυτό είναι μία αλήθεια. Όμως ήταν μία περιοχή ταλαιπωρημένη από τις πυρκαγιές του 1998, δεν θέλαμε να την επιβαρύνουμε και θέλαμε πρώτιστα να μας δείξει η φύση πού χρειάζεται από εμάς παρέμβαση. Έχουμε ήδη το 1.000.000 ευρώ προσφορά της Εμπορικής Τράπεζας. Ευχαριστούμε τη ΝΑΜ για τη συμβολή της. Οι τρεις φάσεις πρέπει να προχωρήσουν και ζητάμε από όλο τον κόσμο να συμβάλει κι αυτός στην προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ταΰγετου» κ. Γιώργος Τσούκλερης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς όλο τον καιρό έχουμε προβεί σε ενέργειες για την αναδάσωση Ταϋγέτου. Κάναμε αδελφοποίηση με τον Σύλλογο "Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα" που τον έχουν ιδρύσει ομογενείς στην Αμερική. Η ΝΑΜ έχει αργήσει να ενεργήσει, όμως έστω και τώρα θα συμβάλει».

Ο κ. Αναστασόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας τα εξής: «Μετά απ' όσα ακούστηκαν αποδεικνύεται περίτρανα ότι ήταν απολύτως σωστή η κίνηση της ΝΑΜ να συνάψει τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, η οποία ξεπέρασε δυσκολίες γραφειοκρατικές. Πληρώνει η ΝΑΜ τις ασφαλιστικές εισφορές για τους 30 εργαζομένους, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή ανοίγουν λάκκους στον Ταΰγετο, για να γίνουν οι δενδροφυτεύσεις αυτής της περιόδου. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φυτευτικής περιόδου, περί τα μέσα Μαρτίου, θα συνεχίσουν με καθαρισμούς και προετοιμασία ενόψει της νέας μεγάλης φυτευτικής περιόδου, που σύμφωνα και με την άποψη του δασάρχη επιβάλλεται να είναι το ερχόμενο φθινόπωρο. Όσον αφορά στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας, είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται και από άλλες προγραμματικές συμβάσεις μέσω μελετών αντιπυρικών δρόμων γύρω από τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης και μελετών για λιμνοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές, που εκπονούνται και καταρτίζονται οι φάκελοι, για να γίνουν αυτά τα έργα στο προσεχές διάστημα, τα οποία θα βελτιώσουν την αντιπυρική προστασία σε επίπεδο Νομού».

Ο νομάρχης, κ. Δημήτρης Δράκος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Σκιαδά. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Βασικά, τα θέματα τα οποία συζητήσαμε κι έθεσα στον υπουργό ήταν το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ για τους ελέγχους, που πρέπει κυρίως να γίνονται στα τρόφιμα. Ο ΕΦΕΤ περιήλθε ως δομή πλέον και υπό τις αρμοδιότητες και την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, παίρνει τις αρμοδιότητες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Γι' αυτό εμείς διαμαρτυρόμαστε και θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ με τη δομή που έχει και με τον χρόνο που θα του πάρει να εξακτινωθεί, αλλά και με το κόστος το τεράστιο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για να οργανωθεί σε όλη την Ελλάδα, αφενός να κάνει σωστά τη δουλειά, αφετέρου να παροπλίσει ήδη υφιστάμενες Υπηρεσίες και δομές, οι οποίες θαυμάσια μπορούν να αποδώσουν. Ζήτησα, λοιπόν, από τον υπουργό να ξαναδούν το θέμα και περιφερειακά να υπάρξει συνεργασία του ΕΦΕΤ με τις Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κι επίσης μέσω των περιφερειακών Υπηρεσιών των Γενικών Γραμματειών των Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εξασθενεί η αποκέντρωση μέσα από την Αυτοδιοίκηση κι έχω πει πολλές φορές ότι, αν αυτό συνεχιστεί και με άλλα Υπουργεία, δεν θα χρειάζεται πλέον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση! Επίσης, δεν θα χρειάζεται πλέον διοικητική μεταρρύθμιση, για την οποία μιλούν οι πάντες. Σε αυτό το θέμα, βέβαια, θα αναφερθούμε και στο Συνέδριό μας, το οποίο ανοίγει την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και που θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε λεπτομέρειες για τη θεματολογία αυτή. Επίσης έθεσα στον υπουργό τα ζητήματα της κατανομής των 500 εκατ. ευρώ και για τον ελληνικό νότο, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό κι έθεσα στον υπουργό την ανάγκη οργανωμένης συνάντησης με συγκεκριμένη ατζέντα γι' αυτά τα ζητήματα που σας είπα νωρίτερα με τη διοίκηση της ΕΝΑΕ. Ένα άλλο θέμα επίσης που έθεσα είναι της Ειδικής Γραμματείας του Περιφερειακού Προγράμματος και των ειδικών προγραμμάτων για την 4η προγραμματική περίοδο, δηλαδή το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής". Τέλος, θεωρούμε ότι συνολικά για να καλυφθούμε στην Άνω Μεσσηνία πρέπει να έχουμε 5 εκατ. ευρώ ακόμα. Δεν ξέρω πόσα θα δοθούν τελικά, πάντως τα 2 εκατ. εξ αυτών είναι έκτακτης ανάγκης και υψηλής προτεραιότητας».


Συμμετέχει ο Ορειβατικός Σύλλογος στην αναδάσωση Ταϋγέτου

Την Κυριακή 15-2-09 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας αντί της προγραμματισμένης πεζοπορίας του στο Αρτεμίσιο θα πραγματοποιήσει με άλλους Φορείς δενδροφύτευση στον Ταΰγετο, στο σημείο Σταυρωτό Δεντρί. Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να πάρουν μέρος σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να αναδασωθεί το βουνό.
Ο χώρος αναχώρησης είναι τα γραφεία του Συλλόγου στο Ανατολικό Κέντρο και η ώρα αναχώρησης είναι 8.00 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο κιν. 6944 574797 ή στα γραφεία του Συλλόγου μετά τις 9.00το βράδυ (τηλ. 27210 97733).



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"