Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Αποχώρησαν τα πρώτα τρακτέρ παρά τα εμπόδια στο «πακέτο»



Ο έκδηλος εκνευρισμός της κυβέρνησης από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ, αλλά και την αναταραχή που επικρατεί σε επίπεδο ΕΛΓΑ για τη «διεκπεραίωση» του πακέτου, καθώς και οι εμφανείς τάσεις αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον σε επίπεδο κομματικών μηχανισμών -αν και τα περισσότερα μπλόκα παραμένουν στις θέσεις τους- ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των αγροτικών κινητοποιήσεων το τελευταίο εικοσιτετράωρο..............

Μετά την παρέμβαση της Κομισιόν που γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες της δεν έχουν ενημερωθεί ούτε έχουν εξετάσει το πακέτο των κρατικών ενισχύσεων στους αγρότες, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι η διοίκηση και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ εκφράζουν ενστάσεις για τη διαδικασία χορήγησης των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, στο «ξεχειλωμένο» πλέον πακέτο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, αναγκάστηκε χθες να συναντηθεί εκτάκτως με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νίκο Κατσαρό.


Σωτήρης Χατζηγάκης: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Κοινότητα.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ, καθώς ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, είπε, είναι απολύτως σύννομο με το κοινοτικό δίκαιο. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την επίτροπο Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, αλλά δεν μπόρεσε να τη βρει και, πάντως, θα συναντηθεί μαζί της εκτάκτως την επόμενη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις παραγωγικών φορέων για τον αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.


Θανάσης Κοκκινούλης: Να αφήσουμε τη διέλευση των αυτοκινήτων από το μπλόκο.
Συγκεχυμένη είναι η εικόνα από τα αγροτικά μπλόκα, με μόνο δεδομένο ότι έχουν αναπτυχθεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αγροτών που επιθυμούν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και εκείνων που κατά βάση έχουν πρόσβαση σε κομματικούς μηχανισμούς και θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, που ζητούν η πραγματοποιούν την αποχώρηση από τα μπλόκα.

Διαβεβαιώσεις Χατζηγάκη μετά την παρέμβαση της Κομισιόν

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ

Μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, που γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες της δεν έχουν ενημερωθεί, ούτε έχουν εξετάσει το πακέτο των κρατικών ενισχύσεων στους αγρότες που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ, καθώς ότι έχει γίνει μέχρι τώρα, είπε, είναι απολύτως σύννομο με το κοινοτικό δίκαιο.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του (η οποία μάλιστα καταγράφεται και στο επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου) ότι «δεν πρέπει για κομματικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας», θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση το σύννομο προς το κοινοτικό δίκαιο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης έκανε λόγο για «παιγνίδια ορισμένων γεωπόνων», προφανώς αναφερόμενος στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και εκτιμητές του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσυπογράψουν «μαϊμού αποζημιώσεις για ανύπαρκτες ζημιές» ή για «ζημιές που δεν υπάρχουν στοιχεία-μάρτυρες στα χωράφια».

Εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε ως απολύτως ανακριβές το αναφερθέν στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, ότι οι ελάχιστες περσινές ζημιές στα δημητριακά, δεν συνηγορούν και δεν τεκμηριώνουν χορήγηση αποζημιώσεων στους καλλιεργητές καλαμποκιού και σταριών, στις περιπτώσεις των οποίων πρέπει να δοθούν άτοκα δάνεια μέσω ATEbank.

Υπάρχουν ζημιογόνα αίτια, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγάκης, τα οποία αν και περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι υπογράφτηκαν χθες δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις για τις κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις στο βαμβάκι και τις βρώσιμες ελιές (σ.σ. προφανώς οι βρώσιμες ελιές «αποδεσμεύτηκαν» από το πακέτο των αποζημιώσεων του ελαιολάδου), καθώς και για τα οπωροκηπευτικά.

Άφησε, πάντως, αδιευκρίνιστο για ποια οπωροκηπευτικά αναφέρεται, καθώς στον τομέα αυτό επικρατεί έντονη αντίφαση: Η μεν κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στον τομέα των κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων στα οπωροκηπευτικά (100 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνονται ζημιές σε κερασιές, βερικοκιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, μηλιές, σπαράγγια, καπνά και πατάτες, ενώ ο μεν βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του τομέα αγροτικής ανάπτυξης του κόμματος Ιορδάνης Τζαμτζής γνωστοποίησε χθες ότι στο πακέτο αυτό συμπεριλήφθησαν τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και η τομάτα, οι δε επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του Ισθμού Κορίνθου ανακοίνωσαν ότι έλυσαν το μπλόκο τους γιατί ο κ. Χατζηγάκης τους διαβεβαίωσε ότι, στο πακέτο εντάσσονται και τα εσπεριδοειδή, η κορινθιακή σταφίδα και οι ζωοτροφές.

Πότε θα δοθούν;

Όπως μετέωρη παραμένει η χρονική περίοδος καταβολής των αποζημιώσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε λόγο για διαδικασίες express, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ προσδιόρισε τη χορήγηση για το προσεχές δίμηνο, ενώ οι υπηρεσίες του Οργανισμού κάνουν λόγο ότι, στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες - η διασταύρωση των οποίων δεν κατέστη δυνατή - ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ βρίσκεται «υπ΄ ατμόν», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «διεκπεραίωση» του πακέτου των αποζημιώσεων. Όπως, αλλαγές δρομολογούνται στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την επικείμενη τοποθέτηση του γραμματέα αγροτικού της ΝΔ Ξενοφώντα Βεργίνη ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.

ΠΑΣΟΚ: Ας ελπίσουμε

Στο θέμα των ενισχύσεων παρενέβη χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της ως προς το σύννομο ή μη των ενισχύσεων αυτών. Μακάρι να είναι σύννομες.

Εμείς θέλουμε να είναι σύννομες, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά οι κουτοπονηριές αυτού του είδους, δυστυχώς, έχουν προ πολλού περάσει. Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.



ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ - naftemporiki.gr