Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (ΠΡΙΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Δικαστικό Μέγαρο
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 24.500
Τηλ . 27610-23374
Αριθμ. Πρωτ.2/ 28-1-2009

Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Αναπληρωτή ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Χρήστο Μαρκογιαννακη
ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ . Δένδια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ. Σανιδά
Πρόεδρο Εφετών Εφετείου Καλαμάτας κ. Ροντογιάννη .
Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας κ. Σκλήρη .
Εισαγγελέα Κυπαρισσίας κ. Μπούγο .
Πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτριο Παξινό, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών


Έχουμε καθήκον και ηθική υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ τα παρακάτω :

Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δικηγόρος Σπύρος Ιωάννου του Πέτρου, που είναι και σύζυγος Δικαστικού Λειτουργού (που υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Ηλείας) το βράδυ της 26-1-2009 και περί ώρες από 10,30 μμ μέχρι και 11,30 μμ ενώ βρισκόταν στο γραφείο του και ασκούσε τα καθήκοντα του , δέχτηκε βάναυση εγκληματική επίθεση από άγνωστα (ή άγνωστο ) μέχρι τώρα πρόσωπα ( ή πρόσωπο) , με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του στο κεφάλι , την μεταφορά του στην εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Τρίπολης όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε αφασία χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον από την πρώτη στιγμή. Η τραγική κατάληξη των συνεπειών της επίθεσης αυτής είναι ζήτημα ωρών όπως μας δήλωσαν επίσημα οι θεράποντες γιατροί .
Πρόκειται για καλά προετοιμασμένη, ύπουλη εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφός μας στο χώρο της εργασίας του, μέσα στο γραφείο του, σε χρόνο που προετοίμαζε τις υποθέσεις του .
Τα βάναυσα και θανατηφόρα κτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι του από το φονικό όργανο των δραστών ή του δράστη, ήταν πολλά και του προκάλεσαν πολλαπλά κατάγματα κρανίου και εγκεφαλική αιμορραγία μη αντιμετωπίσιμη , αφού πλέον είναι κλινικά νεκρός και απλά αναμένεται ο θάνατός του .
Οι συνθήκες της επίθεσης και ο τρόπος που κτυπήθηκε οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχεδιασμένη δολοφονία του συναδέλφου μας με προφανή σκοπό να δημιουργήσει το φόβο , την τρομοκρατία και την ανασφάλεια στο κύκλο της δραστηριότητας μας σαν συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιφέρει πλήγμα στην λειτουργία της δικαιοσύνης και να προκαλέσει κλονισμό της εμπιστοσύνης του πολίτη στην έννομη τάξη .

Είναι φανερό ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο άγριο έγκλημα που έχει αναστατώσει και προβληματίζει το κοινωνικό σύνολο της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας αλλά και του Εφετείου Καλαμάτας , αφού ο συνάδελφός μας Σπύρος Ιωάννου ασκεί έντιμα ευσυνείδητα με συνέπεια και ζήλο τα καθήκοντα του εδώ και 28 χρόνια ήταν από τους πλέον μαχόμενους Δικηγόρους του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και όλης της περιφέρειας του Εφετείου Καλαμάτας
Η υπόθεση έχει ευρύτερο ενδιαφέρον και κοινωνικό αντίκτυπο λόγω της ιδιότητας του συναδέλφου μας ως Δικηγόρου και της συζύγου του ως Δικαστικού Λειτουργού , αλλά κυρίως λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες τελέστηκε.
Έχει προκληθεί μείζον κοινωνικό ζήτημα στην περιοχή μας και είναι αναγκαίο να εξαντληθεί κάθε μέσον με σκοπό την διαλεύκανσή του εγκλήματος , έτσι ώστε πέραν του ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, να επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου στους νόμους και τους θεσμούς .
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και συλλογής στοιχείων από το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας .
Όμως επειδή η υπόθεση είναι υψίστης σημασίας και το στάδιο της αρχικής συλλογής των στοιχείων είναι πολύ σημαντικό , οι ασκούντες την προανάκριση στο στάδιο αυτό είναι αναγκαίο να έχουν αυξημένη εμπειρία. Επιπλέον δε επειδή η κοινωνία μας είναι μικρή και γενικά ο κύκλος στο οποίο διεξάγεται η έρευνα είναι στενός όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους .
Κρίνουμε αναγκαίο το αρχικό αυτό στάδιο της προανάκρισης για την συλλογή των στοιχείων και την διερεύνηση των δεδομένων για τον εντοπισμό των υπόπτων , να ανατεθεί σε εξειδικευμένο αξιωματικό ή κλιμάκιο με αυξημένη εμπειρία σε ανθρωποκτονίες , ώστε να αξιοποιηθούν με προσοχή και < απόρρητα > τα στοιχεία που θα συλλέγονται έτσι ώστε η υπόθεση βαίνοντας προς τον Ανακριτή να βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Δεν αμφισβητείται η ακεραιότητα και ικανότητα των οργάνων του Α.Τ. Κυπαρισσίας η οποία είναι δεδομένη . Όμως η φύση της υπόθεσης αυτής απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και εξειδικευμένη εμπειρία .
Απαιτείται η προσεκτική έρευνα και μελέτη των προσωπικών πραγμάτων - ημερολογίων του συναδέλφου μας που θα συλλεγούν από το γραφείο το οποίο πρέπει να παραμείνει σφραγισμένο , να γίνει άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των υπόπτων πριν και μετά το περιστατικό, να γίνει εξονυχιστική έρευνα στα ευρήματα του γραφείου του θύματος , συλλογή βιολογικού υλικού, των κινητών πραγμάτων των υπόπτων που θα προκύπτουν στην πορεία της υπόθεσης και κυρίως να γίνει έρευνα όλων των υποθέσεων που είχε χειρισθεί ο συνάδελφός μας το τελευταίο διάστημα κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος (κατασχέσεις - Διαταγές πληρωμής κ.τ.λ.) καθώς και μελέτη και εξέταση των προσωπικών δικαστικών του υποθέσεων.
Η παρούσα μας αποτελεί έκκληση προς Εσάς , ως αρμόδια θεσμικά πρόσωπα επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκάλυψη της αλήθειας και η εύρεση των δραστών , αφού ένα τέτοιο ειδεχθές έγκλημα σε τόσο μικρό κοινωνικό κύκλο είναι αδιανόητο να μην αποκαλυφθεί .


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου

Με τιμή

ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Αιμιλιανός Σεκλός Ανδρέας Τότσης

Η ταμίας Τα μέλη

Σοφία Σταθοπούλου 1) Παν. Αγγελόπουλος

2) Γ. Βασιλόπουλος