Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Στο Χατζηγάκη η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών



Συγκρατημένα ικανοποιημένη εξήλθε από το κτήριο του ΕΛΓΑ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του οργανισμού, κ. Ν. Κατσαρό, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, όπου ενημερώθηκε για ..................

το χρονοδιάγραμμα και το ύψος των αποζημιώσεων. Τα μέλη της Επιτροπής μεταβαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουν με τον Σωτήρη Χατζηγάκη. Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, αποφάσισαν να «ενσωματωθούν» όσοι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες προτείνουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Ουδέποτε υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων να υπογράψουν τα πορίσματα για την πληρωμή των αποζημιώσεων που δεν θα είναι σύμφωνα με το κοινό δίκαιο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρός.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ για να φτάσουν γρήγορα στους αγρότες τόνισε μετά τη συνάντησή του με παραγωγούς ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός.

Τα μπλόκα

Στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα, ένα από τα ελάχιστα πλέον που παραμένουν ισχυρά σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν να «ενσωματωθούν» οι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, μετά τη χθεσινή επεισοδιακή αποχώρηση της πλειοψηφίας των αγροτών.

Έτσι, εδώ και λίγη ώρα, αποχωρούν σταδιακά και τα τελευταία τρακτέρ που είχαν απομείνει κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, τόσο στα Τέμπη όσο και στις Μικροθήβες.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα, εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή όχι.

Μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, οι αγρότες της Καβάλας, τερμάτισαν πριν λίγο τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας στην κυκλοφορία των οχημάτων την Εγνατία Οδό και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης. Κλειστή εξακολουθεί να είναι η Εγνατία Οδός στην Κουλούρα Ημαθίας.

Τα πιο ισχυρά μπλόκα, παραμένουν στο Κάστρο της Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στην Νίκαια Λάρισας και στον Προμαχώνα Σερρών.

Την ίδια ώρα, τα τρακτέρ παραμένουν στα Μάλγαρα και στην Χαλκηδόνα, χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει το δρόμο.

Αποκλεισμένα παραμένουν τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, ενώ στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων, επιτρέπεται κατά διαστήματα η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανοικτά παρέμειναν τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης.

Οι αγρότες του Κιλκίς, απέσυραν τα τρακτέρ τους από την είσοδο της πόλης.

Αντίθετα, στα Γιαννιτσά οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά. Το ίδιο συμβαίνει στη Νέα Έφεσο, στο Αιγίνιο, στον κόμβο της Τρίγλιας, στηνΓαλάτιστα, αλλά και στη διασταύρωση της Ορμήλιας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Στην Κρήτη πάλι, οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους, καθώς, όπως λένε, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες των Χανίων αποφάσισαν να ανοίξουν σήμερα την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου για δύο ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των εφοριών σε Χανιά και Κίσσαμο, ενώ θα επανακαθορίσουν τη θέση τους στις 4 το απόγευμα μετά και από παγκρήτια συνάντηση των ομοσπονδιών της Κρήτης στο Βραχάσι Λασιθίου.

Αντώναρος για αγρότες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του κ. Τραγάκη ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους αγρότες δεν είναι αποζημιώσεις αλλά ενισχύσεις, παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του κ. Χατζηγάκη η οποία, σημείωσε, είναι σαφής και δεν αφήνει αναπάντητο κανένα ερώτημα.


Σε άλλη ερώτηση πώς είναι δυνατόν να λέει η κυβέρνηση ότι όλα είναι καλά με την Ε.Ε αφού δεν επικοινώνησε με την αρμόδια επίτροπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη. «Υπάρχει επικοινωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις. Ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», τόνισε.


paseges.gr