Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες της Μεσσηνίας!


Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, για την ψαλίδα μεταξύ κόστους παραγωγής και τελικής τιμής «στο ράφι» και τον οικονομικό μαρασμό, στον οποίο έχουν περιέλθει.

Οι κινητοποιήσεις στη Μεσσηνία.........

παίρνουν τη μορφή συγκεντρώσεων σε πλατείες, πορειών διαμαρτυρίας και αποκλεισμών δρόμων. Οι αγρότες Πυλίας, Τριφυλίας, Κορώνης κι Αίπειας δρομολογούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκδίδουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας γνωστοποιώντας τα αιτήματά τους κι εκλέγουν Συντονιστικές Επιτροπές για την οργάνωση των κινητοποιήσεών τους. Ως απόρροια της δυσαρέσκειάς τους και της απόγνωσης, στην οποία βρίσκονται, εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου αποφάσισαν την Πέμπτη τον αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των Νομών της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην Κόρινθο και συνέταξαν υπόμνημα με τα αγροτικά αιτήματα, το οποίο αργότερα παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Οι απαντήσεις που πήραν από τον υπουργό, αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης, δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των αγροτών, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή τους καλούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στην Κόρινθο και στις 12 το μεσημέρι να αποκλείσουν τις εθνικές οδούς Καλαμάτας - Τρίπολης - Κορίνθου και Πατρών - Αθηνών στα διόδια του Ισθμού. Πρόκειται σαφώς για μια ακραία απόφαση, που καταδεικνύει το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν φτάσει και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συνέπειες μπορεί να έχει ο αποκλεισμός του Ισθμού, ενός κομβικού σημείου που συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη Ελλάδα.



Κλείνουν ανά διαστήματα τον δρόμο Πύλου - Καλαμάτας

Από την Πέμπτη αλλά και χθες, Παρασκευή, αγρότες της περιοχής Πυλίας Μεσσηνίας είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο «Μηδέν» του δρόμου Πύλου - Καλαμάτας και κατά διαστήματα διέκοπταν συμβολικά την κυκλοφορία των οχημάτων. Χθες δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στη διασταύρωση του δρόμου προς Γιάλοβα και απέκλεισαν τον δρόμο.



Πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ στον Άγιο Ανδρέα Λογγάς

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Φορείς των Δήμων Κορώνης κι Αίπειας συνεδρίασαν στην Κορώνη χθες το πρωί στο κέντρο «Καγκελάριος» με θέμα τα οξυμένα και άλυτα προβλήματα των αγροτών, καθώς και την εξεύρεση άμεσων λύσεων και ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα: Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009 στις 9.00 το πρωί ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλους τους Μεσσήνιους να λάβουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα ή τα τρακτέρ τους στον Άγιο Ανδρέα Λογγάς, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία μέχρι τον κόμβο του Ριζόμυλου. Για τον λόγο αυτόν εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Πρόκειται για συνεταιριστές, που θα έλθουν σε συνεννόηση με τους συνεταιριστές της υπόλοιπης Μεσσηνίας για τον καλύτερο συντονισμό της Παμμεσσηνιακής συγκέντρωσής τους. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Συνεταιρισμών των Δήμων Κορώνης κι Αίπειας είναι τα ακόλουθα: Θεόδωρος Μάραντος από Βασιλίτσι, Αποστολίδης Θεμιστοκλής από Κορώνη, Πετρόπουλος Αθανάσιος από Λογγά, Ντόκολας Δημήτριος από Ζιζάνι, Τσώνης Ιωάννης από Ακριτοχώρι και Τσώνης Γεώργιος από Χαρακοπιό. Οι αγρότες θεωρούν το πακέτο μέτρων του υπουργού, Κ. Χατζηγάκη, «ασπιρίνες», που δεν λύνουν το πρόβλημα και κάνουν λόγο για εμπαιγμό ειδικά των αγροτών της Μεσσηνίας. Η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην ανακοίνωσή της καλεί την Κυβέρνηση «να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ώστε να επιλυθούν τα αγροτικά αιτήματα και παράλληλα ζητά την άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, την άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη συγκέντρωση λαδιού στην τιμή των 3 ευρώ κατά κιλό ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Επιπλέον στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 15%, η καθιέρωση ως ελάχιστης σύνταξης ΟΓΑ τα 600 ευρώ τον μήνα, καθώς και η συνεχής στήριξη των αγροτικών προϊόντων με σχετικές αποφάσεις.



Στους δρόμους οι αγρότες στην Τριφυλία

Τη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους συναδέλφους της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Ελλάδας αποφάσισαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί από την ευρύτερη περιοχή Τριφυλίας και Πυλίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα Τριφυλίας την Πέμπτη το βράδυ. Στη σύσκεψη εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης και διαμαρτυρίας και αποφασίστηκε η έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες σχεδιάζουν αγωνιστικές προσυγκεντρώσεις, καταλαμβάνοντας τις πλατείες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στοχεύοντας έτσι στην κλιμάκωση και κορύφωση των κινητοποιήσεων. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν αγρότες από τη Χώρα, τα Φιλιατρά, την Πύλο, το Αμπελόφυτο, τους Γαργαλιάνους, το Κορυφάσιο, τη Μεταμόρφωση, το Μουζάκι, τους Χριστιάνους και την Τραγάνα. Οι αγρότες εκφράζουν την ανησυχία, την αγωνία και τη δυσφορία για την κατάστασή τους, επιδιώκοντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, ζητούν μεταξύ άλλων: Άμεση αποζημίωση για την ακαρπία των ελαιοδένδρων από τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (μηχανήματα - λιπάσματα - φυτοφάρμακα, κατασκευές στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). Κατάργηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, επιδότηση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μικροεισοδηματίες και καμιά περικοπή. Οι επιδοτήσεις του λαδιού να δίνονται τον Οκτώβριο για τη στήριξη του προϊόντος. Πάγωμα των χρεών, άμεσες αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους πυρόπληκτους αγρότες. Ελαχιστοποίηση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Άμεση επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας για ελαιόλαδο κι ελιές σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας.



Συμπαράσταση από τον Δήμο Χιλιοχωρίων

Τη συμπαράστασή τους στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Χιλιοχωρίων, Παναγιώτης Δαρσακλής και το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν: «Συμπαριστάμεθα στις κινητοποιήσεις των αγροτών μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και ειδικά για τις πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"