Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ





Ενταση, αντί για ύφεση, των αγροτικών κινητοποιήσεων έφερε το «πακέτο» των 620 εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και πολλαπλασιάστηκαν τα μπλόκα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ από σήμερα και τις προσεχείς ημέρες -εάν δεν υπάρξει κάποια τάση αναδίπλωσης το Σαββατοκύριακο- στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος)..........


Μετά την απόρριψη από όλες τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης του κυβερνητικού «πακέτου», καθίσταται δύσκολος ο «απεγκλωβισμός» από τα μπλόκα, ακόμα και από εκείνους που ενδεχομένως το επιθυμούσαν από τις πρώτες κιόλας μέρες των κινητοποιήσεων, ενώ από κυβερνητικής πλευράς καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η «αχίλλειος πτέρνα» του «πακέτου», που δεν είναι άλλη από την αοριστία του.


Β. Μπούτας: Οι αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα
Μετά την άκαρπη συνάντηση, που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, με τον επικεφαλής των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, Βαγγέλη Μπούτα, ο κ. Χατζηγάκης προέβη σε νέες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

* Υπεγράφη η διϋπουργική απόφαση για τη δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 425 εκατ. ευρώ, που αφορά τη χορήγηση αποζημιώσεων σε βαμβακοπαραγωγούς (75 εκατ.), καλλιεργητές δημητριακών (100 εκατ.), ελαιοπαραγωγούς (50 εκατ.), καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων, σπαραγγιών, καπνών και πατάτας (100 εκατ.), κτηνοτρόφους και άλλα αγροτικά προϊόντα (100 εκατ.).

* Από τη Δευτέρα ξεκινούν από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

* Το κομμάτι των 425 εκατ. ευρώ του κυβερνητικού «πακέτου» αφορά μόνο αποζημιώσεις και δεν έχει να κάνει με άλλες ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα η συνδεδεμένη με την παραγωγή κοινοτική ενίσχυση στο βαμβάκι, η οποία θα καταβληθεί μετά από δύο μήνες.

Αδιευκρίνιστες πτυχές

Οι δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη άφησαν και πάλι αδιευκρίνιστο ποιο κομμάτι των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι έκτακτο και ποιο θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να καταβληθεί κανονικά για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή του προηγούμενου έτους.


Σ. Χατζηγάκης: Το πακέτο των €500 εκατ. δεν συνδέεται με άλλες παροχές που δικαιούνται οι αγρότες.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2008 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις στους αγρότες συνολικού ύψους 422 εκατ. ευρώ (386 μέσω ΕΛΓΑ και 36 μέσω ΠΣΕΑ), ενώ το 2007 το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ανήλθε στα 728 εκατ. ευρώ (482 μέσω ΕΛΓΑ και 146 μέσω ΠΣΕΑ).

Οπως αδιευκρίνιστα εξακολουθούν να παραμένουν:

* Τα κριτήρια και ο τρόπος χορήγησης μέσω ATEbank των άτοκων δανείων (το επιτόκιο των οποίων θα καλυφθεί από το Δημόσιο) 75 εκατ. ευρώ σε βαμβακοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς και καλλιεργητές δημητριακών.

* Από πού θα εξευρεθούν τα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση (από 11 εκατ. ευρώ, που εγγράφονται στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, στα 120 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση) στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, πότε θα καταβληθεί αυτή και πώς θα εφαρμοστεί μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η αντιπολίτευση

Η αοριστία των εξαγγελθεισών ρυθμίσεων -κανένας παραγωγός δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα πάρει από το «πακέτο»- αλλά και το εν γένει προεκλογικό «άρωμα» που αποπνέουν, οδήγησε και χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση, δηλώνοντας και πάλι τη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αθροίζοντας ποσά, που ούτως ή άλλως θα ελάμβαναν οι αγρότες για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, με άλλα ποσά, που δεν είναι γνωστό σε ποιους θα χορηγηθούν, η κυβέρνηση κάνει απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις, δήλωσε ο υπεύθυνος Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, για να προσθέσει ότι, σε κάθε περίπτωση τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι προϊόν αλχημειών και απίστευτης προχειρότητας.

Τα μπλόκα των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας, την Αλαμάνα και τις Μικροθήβες Μαγνησίας επισκέπτεται σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αύριο στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του κόμματος στη Θεσσαλία θα επισκεφθεί το μπλόκο της Νίκαιας.

Στο αγροτικό πρόβλημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις δίκαιες και ως τελευταίο μέσο πίεσης των αγροτών για τα έντονα προβλήματα που έχουν σωρευθεί τα τελευταία χρόνια, με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της χθεσινής μέρας πολλαπλασιάστηκαν τα μπλόκα στο εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο, ενώ από σήμερα κινητοποιήσεις ξεκινούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας (γέφυρα Αχελώου) και για τη Δευτέρα κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι αγρότες της Πελοποννήσου (γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αποκλεισμός Ισθμού Κορίνθου), ενώ πρόσκληση στους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποίησης απηύθυνε η νεοσύστατη Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων.

Στα ήδη γνωστά μπλόκα -Τέμπη, Νίκαια, Αλαμάνα, Μικροθήβες, Κάστρο, τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, Χρυσούπολη, Χαλκηδόνα, Κερδύλλια, ΑΕΒΑΛ, Γιαννιτσά, γέφυρα Στρυμόνα, Πολύκαστρο Κιλκίς, Πλατάνι Χανίων- προστέθηκαν εκείνα του Μπράλου, της διασταύρωσης Μοσχοχωρίου, 8 χλμ. νότια της Λαμίας, στα Πράσινα Φανάρια κοντά στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στην Τρίγλια Χαλκιδικής, στο τελωνείο των Κήπων στον Εβρο, στον κόμβο Σουφλίου, τη γέφυρα του Αρδα στις Καστανιές και το τελωνείο Ορμενίου, στον κόμβο Ελεούσας στα Γιάννενα, καθώς και στον κόμβο Τραγανού στην Ηλεία, ενώ αποκλείστηκαν οι επαρχιακοί οδοί στο Γερακάρι Αγιάς και στην Ελασσόνα και για μια ώρα αποκλείστηκε η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ στη Λάρισα.

Τέλος, το νέο στοιχείο είναι ότι, χθες, εκπρόσωποι αγροτών από 20 μπλόκα, υπογράφοντας κοινό μνημόνιο, προχώρησαν στη συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου, το οποίο θα εκπροσωπεί πλέον τους αγρότες. Εστειλαν μάλιστα ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα πολιτικά κόμματα ζητώντας συναντήσεις.

«Νεκρό» τριήμερο για τους ξενοδόχους της Μαγνησίας

Ακυρώσεις που φθάνουν και το 80% «εισπράττει» ο ξενοδοχειακός κλάδος του νομού Μαγνησίας, εξαιτίας του αποκλεισμού των εθνικών οδών από τους αγρότες, ενώ η οικονομική ζημία ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, «το συγκεκριμένο 3ήμερο, Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή που διανύουμε, οι ακυρώσεις ξεπερνάνε το 80% των υπαρχουσών κρατήσεων, των διοργανώσεων αθλητικών εκδηλώσεων, των συνεδρίων, των εταιρικών συναντήσεων αλλά και των μεμονωμένων κρατήσεων λόγω της μη πρόσβασης ή της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή μας.

Πάνω από 400.000 ευρώ είναι η άμεση ζημία που δέχονται τα ξενοδοχεία χωρίς να υπολογιστούνε οι συμβεβλημένες υπηρεσίες που είναι γύρω από τη διαμονή».


naftemporiki.gr