Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Συλλαλητήρια κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα


Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία ολοκληρώθηκε το αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Η πορεία ξεκίνησε από το Πολεμικό Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην αμερικανική πρεσβεία όπου παρέμεινε για λίγη ώρα.
Εκεί Έλληνες και ξένοι διαδηλωτές χτύπησαν με τα παπούτσια τους ομοιώματα του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα στα οποία στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Επιπλέον οι διαδηλωτές έκαψαν και μία αμερικάνικη σημαία.
Έξω από την αμερικανική πρεσβεία ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης καταδίκασε την «πολιτική των ίσων αποστάσεων της ΝΔ η οποία είναι με το θύτη και κλαίει ψεύτικα για το θύμα».Στη συνέχεια, η πορεία προχώρησε στη Βασιλίσσης Σοφίας και εισήλθε στη λεωφόρο Κηφισίας όπου κατέληξε στον κόμβο της Κατεχάκη όπου βρίσκεται η ισραηλινή πρεσβεία. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και έκαψαν δύο ισραηλινές σημαίες. Νωρίτερα, στην προσυγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο ο επιτετραμμένος της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα Αμπου Γκαζάλα και το μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισαν το παλαιστινιακό αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.Ειδικότερα ο Αμπου Γκαζάλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Παλαιστίνιους και είπε ότι «το μόνο που ζητάμε είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας».Ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την οργή του ελληνικού λαού ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή στα σχέδια των ΗΠΑ και τις ευθύνες της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας που δεν προτείνουν την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».Στην πορεία συμμετείχαν βουλευτές, ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και άλλα πολιτικά στελέχη του κόμματος.
Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας
Με φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών στην οδό Πανόρμου, ολοκληρώθηκε η αντιπολεμική πορεία κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, φιλοπαλαιστινιακές και αντιπολεμικές οργανώσεις, οργανώσεις της Αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς επίσης και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, από την πλατεία Ελευθερίας, με κατεύθυνση την ισραηλινή πρεσβεία. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φωνάζοντας συνθήματα για «λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «νίκη στην Ιντιφάντα», έκαψαν μια ισραηλινή και μια αμερικανική σημαία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία, στον κόμβο της Κατεχάκη, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και πανό με ισραηλινά σύμβολα.Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές πέρασαν στο αντίθετο ρεύμα, στην κάθοδο της οδού Κηφισίας με κατεύθυνση προς την οδό Πανόρμου.Ομάδα ατόμων, έφυγαν από την πορεία και έσπασαν τη τζαμαρία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη συμβολή της Κηφισίας με την οδό Ερυθρού Σταυρού, στην προέκταση της Πανόρμου, και προξένησαν φθορές σε αυτοκίνητα εντός της αντιπροσωπείας.Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να εισέλθουν στην οδό Πανόρμου, όπου κατά μήκος της οδού, και μέχρι να διαλυθεί η πορεία, προξένησαν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία διοργάνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καθώς και οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ).Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη της ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Όταν η πορεία έφτασε στο κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές σταμάτησαν και έκαψαν μια αμερικανική και μία ισραηλινή σημαία.Στη συνέχεια, μετέβησαν στην κεντρική πύλη του λιμανιού της συμπρωτεύουσας, όπου κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ, την έκαψαν και στη συνέχεια τοποθέτησαν στο ιστό της την παλαιστινιακή σημαία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ