Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα...


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών στο παλαιστινιακό έδαφος, Δρ. Μουαουίγια Χασανένιν, τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.450 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου.
«Ο αριθμός των μαρτύρων ξεπερνά τους 500, ανάμεσά τους και 87 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 2.450», ανέφερε ο Δρ. Χασανένιν. «Ο αριθμός των νεκρών ίσως να είναι μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν στους δρόμους πτώματα και τραυματίες που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των σημερινών επιθέσεων, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 22 άμαχοι, ενώ υπάρχουν και 200 τραυματίες.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο ενός στρατιώτη του, κατά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκκλήσεις για εκεχειρία
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα απηύθυνε έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν εκεχειρία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια αποστολή διεθνών παρατηρητών για τη διατήρηση της ειρήνης.
Την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δυο μέρη ζήτησε από την Πράγα και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία – επικεφαλής της οποίας είναι ο Τσέχος ΥΠΕΞ Κάρελ Σβάρτζεμπεργκ – λίγο προτού αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή.
Η βία στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσει, δήλωσε από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. «Είναι απόλυτα αναγκαίο να σταματήσει η βία», δήλωσε η Βάλντερ από την Πράγα.
Στο μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτζεμπεργκ παραδέχθηκε ότι οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε., ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αμυντική» την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν ένα σοβαρό λάθος.
«Ήταν προσωπικό του λάθος. Δυστυχώς ήταν ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Σβάρτζεμπεργκ σε συζήτηση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση CT1.
Την έντονη ανησυχία της για την επίθεση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα εξέφρασε σήμερα η Ρωσία, ανακοινώνοντας ότι στέλνει απεσταλμένο της στην περιοχή για να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες, που έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
«Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα είναι μια πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, στην περιοχή θα μεταβεί ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σαλτάνοφ.
Ως «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνέντευξή του στο BBC.
«Είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή. Πιστεύω ότι ο κόσμος εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία», υπογράμμισε ο Γκόρντον Μπράουν, απευθύνοντας νέα έκκληση για εκεχειρία.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σχεδόν αμέσως είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για μια άμεση εκεχειρία», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ντ. Μπακογιάννη: Να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων
«Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα αποτελούν πολύ αρνητική εξέλιξη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, ενώ τόνισε πως η Διεθνής Κοινότητα δεν μπορεί να μένει αδρανής παρατηρητής ή και σχολιαστής των τεκταινομένων.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν την τραγική ανθρωπιστική κρίση και την επικίνδυνη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας απαράδεκτες και ακραίες θέσεις, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη.
Όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο πλήττονται σοβαρά οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας «που είναι η μόνη οδός για λύση».
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία – ανθρωπιστική βοήθεια – ειρηνευτική διαδικασία), που, όπως είπε, ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.
«Θα πρέπει επίσης, να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης Διεθνούς παρουσίας -όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών- στην περιοχή», κατέληξε.