Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο BARACK OBAMA!



Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε χθες στις 19:00 ώρα Ελλάδος ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά σε περίπου δύο εκατομμύρια Αμερικανούς που έδωσαν το παρών στην ιστορική στιγμή. Ακολούθησαν οι 21 κανονιοβολισμοί, σύμφωνα με το τελετουργικό, και η πρώτη ομιλία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας.
Λίγο νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αγαπητοί μου συμπολίτες. Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το πρώτο προεδρικό του διάγγελμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε μία νέα προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ τόνισε ότι η μία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοώντας μόνο τις πλούσιες χώρες.
Η αμερικανική οικονομία, υπογράμμισε, είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας. «Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας… Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό ... Υπάρχει φόβος, ότι η επόμενη γενιά θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες της», τόνισε.
Τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.
Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο. «Θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στο λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να χτίζουμε μία διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην αναφορά του για τα δύο ανοικτά μέτωπα των ΗΠΑ.
«Θα σας νικήσουμε», ήταν το μήνυμά του στους εξτρεμιστές και όσους υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Δεν θα καταφέρουν να εξασθενήσουν τις ΗΠΑ, προειδοποίησε. «Σε αυτούς που αποπειρώνται να υπεραμυνθούν των στόχων τους με την τρομοκρατία και τη σφαγή αθώων, θα πουμε ότι το δικό μας θάρρος είναι μεγαλύτερο και δεν θα λυγίσει», τονισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα σας νικήσουμε».
Όσον αφορά το περιβάλλον, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν αδιάκοπα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Θα δώσουμε στην επιστήμη την θέση που της αρμόζει, επιτρέποντας την βελτίωση της τεχνολογίας και της ποιότητας της ζωής, μειώνοντας όμως το κόστος», σημείωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
«Το σύστημα υγείας μας είναι πολύ ακριβό, τα σχολεία μας οδηγούν σε πολλές αποτυχίες, ενώ τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια ευνοεί τους εχθρούς μας και καταστρέφει τον πλανήτη», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και υποσχέθηκε:
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο, τον άνεμο και το έδαφος για να επιτρέψουμε στα αυτοκίνητα και στα εργοστάσια μας να λειτουργούν. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και θα τα κάνουμε».
Όπως είπε, θα βελτιώσει την απόδοση των σχολείων και των Πανεπιστημίων ώστε να ανταποκρίνονται στην αρχή μιας νέας εποχής.
Σύμφωνα με πηγή της Washington Post, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα συγκεντρώθηκαν στο Mall, την τεράστια έκταση στην καρδιά της Ουάσινγκτον, δίνοντας το παρών στην ορκωμοσία του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.


Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους οικονομικούς του συμβούλους για το πρόγραμμα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζήτησε από όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα υπουργεία να σταματήσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων έως ότου ολοκληρωθεί η επιθεώρησή τους.
Τον διορισμό του Τίμοθι Γκάιντερ στο υπουργείου Οικονομικών θα ψηφίσει αύριο η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Πρόεδρος Ομπάμα»: οι δύο αυτές λέξεις πλαισίωναν πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων το βράδυ της Τρίτης, της ημέρας της ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ομόφωνα χαρακτηρίζεται ιστορική.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται μια ανανεωμένη Αμερική», σύμφωνα με τους New York Times που χαιρέτισαν «μια ιστορικής σημασίας στιγμή». Οπως και όλα τα αμερικανικά έντυπα, η εφημερίδα αφιερώνει ειδική έκδοση στην ηλεκτρονική της σελίδα στην άνοδο στην εξουσία του πρώτου μαύρου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εφημερίδα επέλεξε ως κεντρική φωτογραφία την πορεία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας.
Οι Los Angeles Times επέλεξαν τη φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο με τον Μπάρακ και τη Μισέλ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ να αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά την αναχώρησή του για το Τέξας.
«Power Walk», με τη διπλή μετάφραση «Δυναμική πορεία» ή «Πορεία προς την εξουσία» είναι ο τίτλος της New York Post που συνοδεύει τη φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου.
«Πρόεδρος Ομπάμα» είναι ο τίτλος των ηλεκτρονικών εκδόσεων των Los Angeles Times και της Chicago Tribune η οποία αναφέρεται σε «Μια νέα εποχή ευθύνης», ένα από τα δυνατά σημεία της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα μετά την ορκωμοσία του.
Η Chicago Tribune αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του αμερικανού προέδρου μπορεί να ερμηνευθεί ως δριμεία κριτική της οκταετούς διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.
Η Washington Post δίνει ήδη έμφαση στις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος όταν θα έχουν τελειώσει οι εορτασμοί και θα εγκατασταθεί αύριο στο Οβάλ Γραφείο. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές», είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας, σε μία ακόμη ευθεία αναφορά στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε «ενότητα εν μέσω των καταιγίδων του πολέμου και της ύφεσης», ενώ η San Francisco Chronicle επέλεξε να προβάλει την «έμπνευση και την σεμνότητα» που επέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπάρακ Ομπάμα: «Ο τόνος που αρμόζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο προβάλλει επίσης σειρά φωτογραφιών από ένα χάπενινγκ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου όλες οι πινακίδες της οδού Μπους καλύφθηκαν τη χθεσινή νύκτα από αυτοκόλλητα με το όνομα του Ομπάμα.