Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι...


Με την κατάθεση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή, ολοκληρώνεται ο κύκλος μαρτύρων, για το Βατοπαίδι.

Εν μέσω αντεγκλήσεων οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν την κλήτευση νέων μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει άρον- άρον την επιτροπή. Στημένη συμπεριφορά καταλόγισε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Το πόρισμά τους, εξάλλου, θα παραδώσουν στις 7 το απόγευμα στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής οι τρεις εμπειρογνώμονες της ΤτΕ που ερεύνησαν όλους τους λογαριασμούς, που πήρε η επιτροπή και σχετίζονται με το Βατοπαιδι.

Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι εμπειρογνώμονες που άνοιξαν τους λογαριασμούς, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα εφετών και της επιτροπής για την έρευνα του βρώμικου χρήματος, θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα ως μάρτυρες στην επιτροπή.
Η Ν.Δ είναι διατεθειμένη να ρίξει φως στην υπόθεση δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν καταθέσει 120 μάρτυρες και δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ όποιον βλέπει στη πλατεία Συντάγματος να ζητά να καταθέσει στην Εξεταστική.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν στη ΝΕΤ 105,8 και βουλευτές. Η μεταφορά ευθυνών που γίνεται από τον έναν υπουργό στον άλλο δείχνει ενοχή, είπε ο Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε αυταπόδεικτο το γεγονός ότι υπήρχε κεντρικός συντονισμός.
Υπάρχει μια επικίνδυνη διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. και τα δυο κόμματα δεν θέλουν να αναδεχθεί η αλήθεια, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Οι μάρτυρες που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτοί που θα μας ανοίξουν τα μάτια, ενώ η Ν.Δ θέλει να κλείσει την υπόθεση, ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.
Από την πλευρά της, η κυπριακή Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει τους λογαριασμούς των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, παρότι της ζητήθηκε αυτό από την ελληνική ομόλογη Επιτροπή. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή υπέβαλε προφορικά και όχι γραπτά το αίτημά της, όπως απαιτείται στην Κύπρο. Μόλις το λάβουμε θα το διαβιβάσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, τόνισε.
Χθες, κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας. Στην κατάθεσή του, ο Πέτρος Δούκας είπε ότι την υπόθεση του Βατοπαιδίου την κληρονόμησε τελειωμένη και όλες του οι ενέργειες ήταν απόλυτα σύννομες, ενώ πρόσθεσε ότι υπέγραψε μόνον επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Νωρίτερα, ο Αντώνης Μπέζας κατέθεσε ότι δεν ανακάλεσε την απόφαση του κ. Δούκα, γιατί αυτή δεν παρήγε έννομες συνέπειες.
Ο Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση Φωτιάδη του 2003 καθόρισε τις αρμοδιότητες ανταλλαγών και εφαρμόστηκε κατά γράμμα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που τις υλοποίησε.
Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, αντέτεινε το ΠΑΣΟΚ. Για κατασκευή δήθεν στοιχείων, κατήγγειλαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ