Κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2009 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Μεσσηνίας και ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον Προϋπολογισμό κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής:
«Τη στιγμή που διεθνώς προτάσσεται η ανάγκη μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αναβάθμιση του εποπτικού, του αναπτυξιακού, αλλά και του κοινωνικού ρόλου του κράτους, η μείωση των φορολογικών βαρών και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο που έχει χαράξει. Στο δρόμο της υπέρμετρης αύξησης των φορολογικών βαρών, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της απαξίωσης της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων. Ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης, γιατί έδειξε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο βρήκε μέσα σε μία νύχτα 28 δις ευρώ, χωρίς να λάβει καμία διασφάλιση ότι αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Κατά τα άλλα, είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που δεν έχει μέχρι σήμερα ένα ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό πακέτο. »
Κατά τα άλλα, είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που δεν έχει μέχρι σήμερα ένα ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό πακέτο. »
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος ειδικά στο σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού 2009, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι:
¨Στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Στα σχετικά κονδύλια παρατηρούμε ότι οι δαπάνες για την παιδεία, μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι στο 3,056% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ήταν 3,08%. Φέτος οι δαπάνες είναι ακόμα μικρότερες σε σχέση με τα περσινά κονδύλια. Έτσι αποδεικνύεται ότι η παιδεία δεν ανήκει στις προτεραιότητες της Ν.Δ., με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατακτά επαξίως την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Συγχαρητήρια. Αυτός είναι ένας τίτλος τιμής! Με αυτή την υποχρηματοδότηση, μια σειρά από χρήσιμους θεσμούς που εμείς δημιουργήσαμε, όπως τα ολοήμερα σχολεία, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, θα υπολειτουργήσουν.
Τα κοινωνικά προγράμματα και δράσεις, όπως η βοήθεια στο σπίτι, οι μονάδες απεξάρτησης, όπως η ΨΥΧΑΡΓΩ και άλλες, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Σε ότι αφορά στις δαπάνες για την υγεία, επιτρέψτε μου να πω ότι πλέον η ίδια η υγεία έχει μπει στην εντατική! Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουμε 19,5 χιλιάδες κενά, 15 χιλιάδες σε νοσηλευτές και 4,5 χιλιάδες σε ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, η Νίκαια και το ΚΑΤ έχουν ελλείψεις που φθάνουν μέχρι και το 40%. Μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού, αυξημένης φροντίδας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως και μονάδες εμφραγμάτων. Για το τι συμβαίνει στην περιφέρεια, δεν έχω παρά να σας αναφέρω το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Μεσσηνίας, όπου πάνω από 300 άτομα είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι νοιώθει κάποιος όταν ψάχνει να βρει μια μονάδα εντατικής θεραπείας και την βρίσκει κλειστή γιατί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ υπάρχει μονάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Διαθέτουμε τέσσερις νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους όταν στην Ευρώπη των 29 κρατών έχουμε εννέα νοσηλευτές. Το χρέος των νοσοκομείων ξεπέρασε τα 5,7δις ευρώ. Αυτό ήταν και είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της κακοδιοίκησης της Κυβέρνησης, γιατί το χρέος αυτό δεν ξεπερνούσε τα 1,7 δις. ευρώ το 2003. Οι προμηθευτές έπαψαν να πληρώνονται και να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι πολίτες εξωθούνται στην ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες στο σύνολο των δαπανών υγείας να ανέρχονται για τη χώρα μας στο 57%, ενώ στις χώρες του ΟΑΣΑ είναι 25% και στην Ε.Ε. 28%. Αρνητικό ρεκόρ έχουμε στις παροχές αλλά και στους δείκτες υγείας. Είμαστε 23οι στην Ε.Ε, έχοντας χάσει τα τελευταία χρόνια εννέα θέσεις σ’ αυτό τον τομέα!
Σε πείσμα, λοιπόν, αυτής της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας, η Κυβέρνηση αδιαφορεί. Τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι όπως και πέρσι 10 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 90% σε σχέση με το 2004, όταν εμείς εκείνη την περίοδο είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι πολύ περιορισμένα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών Γιατρών, απαιτούνται 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και δεν προβλέπονται, βέβαια, χρήματα για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων. Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση συνειδητά οδηγεί το ΕΣΥ στην πλήρη απαξίωση, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών και της υγείας. Ποιοι ωφελούνται; Μα φυσικά οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας !»
Σε άλλο σημείο της διεξοδικής κριτικής του στα μεγέθη του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, αναφερόμενος ειδικά στις πιστώσεις για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι: «Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης, -και τούτο παρά τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού-, για τον αγροτικό τομέα που περνά αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη κρίση. Κρίση με υψηλό, απαγορευτικό θα έλεγα, καλλιεργητικό κόστος και με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, όπως στο λάδι: η τιμή του λαδιού φέτος είναι κάτω από 2,5 ευρώ και η Κυβέρνηση αυτή τη χρονική στιγμή μειώνει κατά 7% τις επιδοτήσεις στη γεωργία, μειώνει κατά 16% τις ενισχύσεις του ΕΛ.ΓΑ και κατά 66% τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ακόμα, προβλέπει στον Προϋπολογισμό μηδενική αύξηση του ρυθμού επιστροφής του ειδικού φόρου των καυσίμων για τους αγρότες, που θα έπρεπε να είναι αυξημένη, λόγω της αύξησης του φόρου στα καύσιμα από 1-1-1- 2009. »
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ