Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Κραυγή απόγνωσης των ελαιοπαραγωγών Τριφυλίας...
















Με την έκδοση δύο ομόφωνων ψηφισμάτων, ένα για την άμεση αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν τα ελαιόδενδρά τους και κατ’ επέκταση η παραγωγή και το εισόδημά τους κι ένα με αιτήματα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Χώρα η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ελαιοπαραγωγών από τους Δήμους Νέστορος, Γαργαλιάνων, Πύλου, Φιλιατρών, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα, που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστορος.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ανακαινισμένου κινηματογράφου «REX» οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη του ελαιολάδου, που βάλλεται από παντού, καθώς και την οργισμένη αντίδρασή τους για την Πολιτεία, η οποία δεν λαμβάνει μέτρα στήριξης του προϊόντος, αλλά, αντ’ αυτού, αφήνει να δρουν ανεξέλεγκτα καρτέλ που διαρκώς στον βωμό του κέρδους, ρίχνουν τις τιμές στους παραγωγούς, ενώ στη συνέχεια τις πολλαπλασιάζουν στους καταναλωτές…
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του οικοδεσπότη δημάρχου Νέστορος, Αναστασίου Τσορώνη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης και με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μετά τον καταστροφικό παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Τσορώνης, η μείωση της παραγωγής στη «μαυροελιά» ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι και 80%! «Με τη συγκέντρωσή μας αναδεικνύουμε το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς και απαιτούμε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι, «απαντήσεις και δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι απαντήσεις από τη στιγμή που δωρίζουν στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ! Το ένα δέκατο να δινόταν στους αγρότες, θα λυνόταν το πρόβλημα. Να ανασκουμπωθούμε όλοι, να παλέψουμε και να δουλέψουμε για να δοθεί στο λάδι η αξία που του ανήκει. Διεκδικούμε και απαιτούμε όλα αυτά που δικαιούμαστε… ».
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του «Νηλέα», Γιώργος Κόκκινος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα» σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας, αφήνοντας αιχμές και για την ΕΑΣ Μεσσηνίας και για τη Νομαρχία και για το Υπουργείο.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χώρας, Δημήτρης Πουλακίδας, αναφέρθηκε με αριθμούς και στοιχεία στη σημερινή τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, καυτηριάζοντας την απουσία από τη συγκέντρωση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού… Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν προς την Πολιτεία (την Κυβέρνηση) αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους ενισχύουν την πλουτοκρατία, σε βάρος των λαϊκών και αγροτικών στρωμάτων. Για την αποζημίωση σημείωσε πως αυτή πρέπει να διεκδικηθεί να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, που δίνουν τα χρήματα οι αγρότες και πρέπει να είναι ανταποδοτικά και όχι από τα ΠΣΕΑ, που έχουν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός βουλευτής που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την περίοδο που διανύουμε για το ελαιόλαδο με εξευτελιστικές τιμές, κόστος παραγωγής στα ύψη και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθαν και οι τεράστιες ζημιές από τον παγετό. Επιτέθηκε στην Κυβέρνηση που αντί να σκύψει στην πραγματικότητα, δεν έκανε τίποτα και ενημέρωσε για τις 5 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει για τον παγετό και την αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, δεν είναι δικαιολογία πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές, διαβάζοντας όχι μία αλλά είκοσι μία αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, που είναι εκτός Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου!
Στη συνέχεια ο νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, σημείωσε ότι, το πρόβλημα του ελαιολάδου είναι υπαρκτό, αλλά και πολύπλευρο και πολύπλοκο και αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει στη Μεσσηνία για τη στήριξη του προϊόντος, τονίζοντας πως εκείνο που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ποιότητα. Σχετικά με την επέκταση της ΠΟΠ σε όλο τον Νομό σημείωσε ότι, αυτό από μόνο του δεν θα λύσει τα προβλήματα. Για τις αποζημιώσεις αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες και παρεμβάσεις της Νομαρχίας από την ίδια κιόλας μέρα, στις 18 Φεβρουαρίου, για να δοθούν αυτές και τόνισε ότι, όλοι μαζί θα δώσουν κι αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί θα τον κερδίσουν.
Ο επικεφαλής της «Συνεργασίας για τη Μεσσηνία», Θανάσης Πετράκος, σημείωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί κι έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς, τονίζοντας ότι είναι δίκαιο αίτημα να αποζημιωθεί η παραγωγή και πρόσθεσε ότι, για τη στήριξη και του προϊόντος και των παραγωγών χρειάζονται εθνικές δημόσιες πολιτικές.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν με σύντομες τοποθετήσεις το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς.
Χαιρετισμούς έστειλαν η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, ο βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής της «Ανατροπής» Χρήστος Μαλαπάνης και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.

Τα ψηφίσματα

-Για την αποζημίωση
«Εμείς οι ελαιοπαραγωγοί που συγκεντρωθήκαμε στη Χώρα Μεσσηνίας σήμερα 21 Νοέμβρη 2008 αποφασίζουμε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή μας για την μη ένταξη στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ για τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008 της απώλειας παραγωγής των ελαιοδέντρων. Η απώλεια παραγωγής ξεπερνά το 50% σύμφωνα και με την προεκτίμηση του επόπτη των ΠΣΕΑ κατά τον επιτόπου έλεγχο που πραγματοποίησε στην περιοχή του Δήμου μας καθώς και στους όμορους Δήμους, πράγμα που επιβεβαιώνεται σήμερα μετά τη συγκομιδή που ολοκληρώθηκε για την ποικιλία της μαυροελιάς. Η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας και των όμορων Δήμων και κατ’ επέκταση των ελαιοπαραγωγών του Νομού μας, με την απώλεια παραγωγής να φτάνει στο επίπεδο του 40%, είναι πλέον εμφανής, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο του 30% που απαιτείται για την άμεση ένταξή μας στο πρόγραμμα των ΠΣΕΑ ή την άμεση αποζημίωσή μας. Κρίνουμε αναγκαία και επιβεβλημένη την αποστολή άμεσα κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ την καταγραφή και τη διαπίστωση των ζημιών».

-Αιτήματα
Στο δεύτερο ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρονται τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο. Αιτήματα τα οποία θεωρούν πως πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν από την Πολιτεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν συνεχιστεί η σημερινή τραγική κατάσταση στον αγροτικό τομέα και δη στους ελαιοπαραγωγούς, τότε οδηγούνται στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικών οικογενειών, οι οποίες καθημερινά παλεύουν και μοχθούν για το πενιχρό εισόδημά τους που διαρκώς συρρικνώνεται! Και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στην κάθε τοπική κοινωνία και οικονομία, αφού η ελληνική περιφέρεια στηρίζεται ουσιαστικά στην αγροτική οικονομία.
Τα αιτήματα είναι: «Επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Καλαμάτα” σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας, χρηματοδότηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στήριξη του ελληνικού παραδοσιακού ελαιώνα μέσα από τους άξονες της ΚΑΠ., αναδιάρθρωση καλλιεργειών για τον Νομό με κύριο άξονα την βελτίωση του εισοδήματος του Μεσσήνιου παραγωγού, έργα υποδομής για τη στήριξη των καλλιεργειών (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.), ευέλικτα προγράμματα επενδύσεων σε υποδομές για την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όχι στην αύξηση του ποσοστού της παρακράτησης από το 2010-2013, να αποσυρθεί η μήνυση που έχει υποβληθεί κατά εκπροσώπων του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τα χρήματα των παρακρατημάτων να μην παραμένουν στις Ενώσεις αλλά να πηγαίνουν στους παραγωγούς».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"