Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Τρώνε «πόρτα» οι επενδυτές στην Μεσσηνία!



"Ρέστοι" από επενδύσεις...


Η Μεσσηνία λόγω στρουθοκαμηλισμού διώχνει τους επίδοξους επενδυτές...


Μόνο η Π.Ο.Τ.Α. έχει αντέξει στον πόλεμο κατά των επενδύσεων στην Μεσσηνία!



Η Μεσσηνία ομολογουμένως είναι πόλος έλξης για διάφορους επιχειρηματίες, λόγω της γεωγραφικής θέσης και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της. Πολλοί επιφανείς επιχειρηματίες, δελεασμένοι από όσα μπορεί να προσφέρει αυτός ο όμορφος Νομός με τις ατέλειωτες παραλίες και την άγρια ομορφιά του Ταϋγέτου, επιθυμούν κατά καιρούς να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια έξαρση του ενδιαφέροντος αυτού, με αποκορύφωμα την ΠΟΤΑ του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή της Πυλίας. Φυσικά, οι περισσότεροι Πολιτικοί Φορείς πάντα τονίζουν την ανάγκη της Μεσσηνίας για τουριστικές υποδομές και τουριστικής προβολής.
Εδώ, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται. Και περιπλέκονται γιατι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να επενδύσουν στον Τουρισμό, τρώνε… πόρτα!. Τι είναι αυτό που κολλάει πάντα τα πράγματα και δεν επιτυγχάνεται έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η τουριστική ανάπτυξη του Νομού;
Οι διάφορες ομάδες πίεσης, οι οποίες μπορεί να είναι είτε μικρά κόμματα, είτε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προβάλλοντας πάντα τα διάφορα επιχειρήματά τους, σωστά ή όχι, καταφέρνουν να πιέζουν τις καταστάσεις, να τις τραγικοποιούν ενίοτε και τέλος να φέρνουν σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες της Πολιτείας. Αποτέλεσμα; Για την αποφυγή της κοινωνικής κατακραυγής να μην επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις την εισροή επιχειρηματιών για επενδύσεις. Όχι γιατί δεν το θέλουν, αλλά γιατι η πίεση από τις κοινωνικές ομάδες είναι τέτοια, που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την τάδε ή τη δείνα εκάστοτε ηγεσία…

Εμπόδια για την ΠΟΤΑ
Και πόσα δεν έγιναν και δεν γίνονται ακόμα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία της ΠΟΤΑ από τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο; Εκατοντάδες επιστολές από Περιβαλλοντικές και Οικολογικές Ενώσεις! Μιλούν κατά καιρούς για οικολογική καταστροφή, για διακύβευση του οικοσυστήματος και διάφορα άλλα… Τελικά, το σχέδιο της ΠΟΤΑ, που σε γενικές γραμμές είναι ευεργετικό για την περιοχή, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, προφανώς λόγω της μεγάλης προσπάθειας του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο το τοπικό οικοσύστημα στην περιοχή αυτή.

Η βίλα στο Βασιλίτσι
Δεν είχαν την τύχη όμως της ΠΟΤΑ άλλες επενδύσεις, που επρόκειτο να γίνουν στη Μεσσηνία. Ο Ελληνορώσος μεγιστάνας, Φώτης Καλτσίδης, αντιμετώπισε την κατακραυγή της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ λόγω ενός εργατικού δυστυχήματος, που έγινε στο εργοτάξιο όπου ανακατασκευάζει μία υπερπολυτελή βίλα. Ήρθαν στην επιφάνεια διάφορες πολεοδομικές παραβάσεις, για τις οποίες πολύ σωστά θα πρέπει να πληρωθούν τα πρόστιμα και μετά να συνεχίσουν οι εργασίες. Το κλίμα, όμως, που δημιουργεί αυτή η… ρεμούλα για το δυστύχημα και για τη γραφειοκρατία που ωθεί, στην ουσία, τον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό να προβούν σε πολεοδομικές παραβάσεις, αποθαρρύνει τον Καλτσίδη και τον κάθε επενδυτή, καθώς ο Καλτσίδης σκόπευε να μείνει στην περιοχή και να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Περίπτωση Ρέστη
Ακόμα ένας επενδυτής, που φαίνεται να τρώει «πόρτα» στον Νομό Μεσσηνίας, είναι και ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης. Ο εν λόγω εφοπλιστής σκοπεύει να αναπτύξει ένα μεγάλο τουριστικό χωριό στην Μπούκα Μεσσηνίας. Οι εκτάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου φτάνουν τα 2.500 στρέμματα, με τον εφοπλιστή να έχει έρθει σε συμφωνία με αρκετούς ιδιοκτήτες της περιοχής. Ωστόσο, η θέση του Δήμου Μεσσήνης και δη του δημάρχου Μεσσήνης, Κώστα Σπυρόπουλου, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, είναι αρνητική. Μάλιστα, σύμφωνα και με δημοσίευμα της «Φωνής» χθες, ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε ότι, αν χρειαστεί ο Δήμος θα φθάσει μέχρι το «Μαξίμου», καθώς οι αποφάσεις του περιφερειάρχη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης του. Οι αποφάσεις - προτάσεις του περιφερειάρχη, πάντως, αλλάζουν τα δεδομένα της μελέτης στην παραλιακή της Μπούκας και με αυτές τις προτάσεις ανοίγει ο δρόμος για τον Ρέστη και για τον κάθε επενδυτή.

Τα εμπόδια είναι πολλά
Δύσκολοι καιροί λοιπόν για επενδυτές, ειδικά στη Μεσσηνία. Πλέον η «Σκύλλα» που λέγεται γραφειοκρατία και η «Χάρυβδη» που λέγεται Μη Κυβερνητικές ή άλλες Οργανώσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας. Μόνο όταν καταλάβουν όλοι αυτοί τι πραγματικά θέλουν - γιατί όλο για τουριστική ανάπτυξη λέμε και για «Μονακό» και «Νίκαια» της Ελλάδας ακούμε, αλλά στη πράξη μόνο τα… πανηγύρια και οι γουρνοπούλες είναι η πολιτική τουρισμού που βλέπουμε και που κινδυνεύει να εδραιωθεί - τότε θα μπορούμε να μιλάμε «ήρεμα κι απλά», όπως έγραψε και ο Ρίτσος.

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ