Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα στα Φιλιατρά... Ερώτηση της "Συνεργασίας" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας.



Ο επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», Θανάσης Πετράκος και ο νομαρχιακός σύμβουλος του συνδυασμού, Νίκος Πατσαρίνος, κατέθεσαν ερώτηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και τον νομάρχη Μεσσηνίας, σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΝΑΜ, ώστε να απομακρυνθούν επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τα Φιλιατρά.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Ενημερωθήκαμε από το έγγραφο του “Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών” ότι στο παλιό ελαιοτριβείο της Ε.Α.Σ. στα Φιλιατρά έχει γίνει χώρος αποθήκευσης ληγμένων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, τα οποία μάλιστα προέρχονται από όλη τη Μεσσηνία. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί κινδύνους στη δημόσια υγεία, όταν μάλιστα, όπως τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, “το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται πεντακόσια μέτρα από την κεντρική πλατεία και δίπλα στο Γυμνάσιο - Λύκειο, στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο των Φιλιατρών”, αλλά και δίπλα σε κατοικίες και στα δύο ενεργά Πνευματικά Κέντρα της πόλης των Φιλιατρών.
Για όλους αυτούς τους λόγους που τονίζει και ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή απομάκρυνση αυτών των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από τα Φιλιατρά.


Σας ερωτούμε λοιπόν:


Το θέμα αυτό από πότε το γνωρίζετε;
Έχετε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση αυτών των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων;
Πότε θα απομακρυνθούν αυτά από τα Φιλιατρά;
».



Θυμίζουμε πως πρίν λίγες μέρες ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για την αδιαφορία που επιδικνύει στον μη καθαρισμό του χώρου του παλαιού ελαιοτριβείου της ΕΑΣ στα Φιλιατρά.


Στην επιστολής τονιζόταν σχετικά: " ... Πληροφορηθήκαμε ότι το παλαιό ελαιοτριβείο της ΕΑΣ στα Φιλιατρά έχει γίνει χώρος αποθήκευσης ληγμένων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, που προέρχονται από όλη τη Μεσσηνία. Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία και δίπλα στο Λύκειο - Γυμνάσιο όπως και στο 1ο Νηπιαγωγείο και 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών και περικλείεται από κατοικίες και τα δυο ενεργά Πνευματικά Κέντρα της πόλης μας.

Ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή του χωρίς φυσικά να επιβαρυνθούν άλλες περιοχές.

Το ζήτημα αυτό να λυθεί χωρίς χρονοτριβή, γιατί θα αντιμετωπίσετε την οργή της πόλης των Φιλιατρών.

Ο σκοπός μας είναι να καθαριστεί ο χώρος και να γίνει παραγωγικός και όχι να πουληθεί.".