Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων Goldman Sachs και Morgan Stanley!...



Μετά την εξαφάνιση της Bear Stearns – η οποία απορροφήθηκε από την JPMorgan Chase & Co. – τον περασμένο Μάρτιο, την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών στρέφεται πλέον στις δύο μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley
Όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, σε μια περίοδο έντονης επενδυτικής επιφυλακτικότητας και εξασθένησης της εμπιστοσύνης στα οικονομικά θεμέλια στα οποία έχουν «χτισθεί» οι επενδυτικές τράπεζες, οι δύο ανωτέρω οίκοι πιθανόν να αποδειχθούν και αυτοί ευάλωτοι.
Αναλυτές θέτουν πλέον το ερώτημα για το κατά πόσο οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα καταφέρουν να επιβιώσουν. «Πιστεύω ότι αυτή η απορία γίνεται ολοένα και πιο εύλογη», τονίζει ο Λες Σάτλοου της Cabot Money Management, στη Μασαχουσέτη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αβεβαιότητα αυτή φαίνεται άλλωστε και από τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των μετοχών των αμερικανικών οίκων. Η μετοχή της Goldman μειώθηκε κατά 12%, ενώ αυτή της Morgan Stanley κατά 14%, επηρεαζόμενες από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Lehman.
Σήμερα, η Goldman Sachs αναμένεται να ανακοινώσει τα χειρότερα τριμηνιαία αποτελέσματα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 1999. Η Morgan Stanley, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την πώληση παγίων της, ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη.