Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ...

.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 2

α) Μερική απόσυρση εγκυκλίου για «προγραμματισμό κλπ»

Χαιρετίζουμε την αντίσταση των συναδέλφων και στην περιοχή ευθύνης μας στη προσπάθεια επιβολής του διοικητισμού, επιθεωρητισμού ενάντια στην παιδαγωγική μας ελευθερία με την Εγκύκλιο (Αθ. Νικολόπουλου) «περί προγραμματισμού». Οι όποιες «διορθωτικές κινήσεις» με τη νέα συμπληρωματική οδηγία φανερώνουν την πρώτη τακτική νίκη μας σ’ αυτό το ζήτημα. Όπως ανακοίνωσε και το ΔΣ της ΟΛΜΕ (19/9/08) μετά απ’ αυτή την αναδίπλωση του ΥΠΕΠΘ:
«…Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί με τα μείζονα προβλήματα της εκπαίδευσης και να αφήσει τους ατελέσφορους διοικητικούς πειραματισμούς, οι οποίοι επιπλέον ανοίγουν το δρόμο για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
- Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει και αυτή την εγκύκλιο.
- Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να πράξουν το παιδαγωγικό έργο τους με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών μας και σύμφωνα με την καθιερωμένη εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρακτική.
- Καλούμε, δηλαδή, τους εκπαιδευτικούς να αγνοήσουν και τη νέα εγκύκλιο!»

β) Πλήρωση θέσεων Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, κλπ

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ θεωρεί ότι είναι ζωτική ανάγκη η άμεση και πλήρης λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Αχαΐας για την έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ομαλής ένταξης μαθητών με προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον και τον περιορισμό της σχολικής διαρροής στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Γι’ αυτό αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Ζητάμε την άμεση πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως απαιτούσε και η εγκύκλιος 111314/Γ7/29-8-2008 με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον».
2) Θεωρούμε αυτονόητο ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα αποσπαστούν δεν θα γίνει αυθαίρετα, αλλά κατ’ ελάχιστο με τα κριτήρια της εγκυκλίου 67504/Γ7/25-6-2007

γ) ΠΔΣ

Με βάση τη νέα εγκύκλιο για την ΠΔΣ, την οποία κατήγγειλε αναλυτικά το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εισάγεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα (από 5-10 σε 7-14), η δυνατότητα διάθεσης για συμπλήρωση ωραρίου σε διπλή βάρδια, η μείωση της αποζημίωσης μονίμων - αναπληρωτών στην τιμή της υπερωρίας με τιμές 1996 (αντί διπλασιασμού της υπερωρίας), η έμμεση αξιολόγηση των διδασκόντων και «η ενός ανδρός αρχή» για την πρόσληψη των ωρομισθίων χωρίς ενιαίο πίνακα μορίων (Διευθυντής εκπαίδευσης), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτικό περίγυρό του.
Καταγγέλουμε την επιμονή του να μη δεχτεί μέχρι στιγμής καμιά πρόταση προσλήψεων με πίνακα μορίων, που έγιναν από κοινού από το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ και του ΔΣ Συλλόγου αδιορίστων πρόσφατα, τη στιγμή μάλιστα που δεν απαγορεύεται.

δ) ΠΙΝΑΚΕΣ Επιλαχόντων Διευθυντών

Αν και έχει περάσει ένας σχεδόν χρόνος από τις κρίσεις Διευθυντών, δεν έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, στα σχολεία, στους ενδιαφερόμενους, στους αιρετούς, κλπ, οι επίσημοι πίνακες των επιλαχόντων διευθυντών ανά σχολείο, ώστε να γνωρίζουν τόσο οι ενδιαφερόμενοι, όσο και κάθε άλλος συνάδελφος τη σειρά κατάταξης και την ενδεχόμενη κατάληψη θέσης Διευθυντή σε κάποια σχολική μονάδα λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης.
Το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας έχει κάνει συνεχείς παραστάσεις στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα οι πίνακες. Δυστυχώς και εντελώς ακατανόητα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αποφεύγει να το πράξει μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις.
Η ΕΛΜΕ θεωρεί ότι για λόγους διαφάνειας, αξιοπιστίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και αξιοπρέπειας των συναδέλφων, πρέπει να δημοσιοποιηθούν με όλους τους τρόπους άμεσα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρούμε ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες…

ε) Κρίσεις υποψηφίων Διευθυντών

Όπως επανηλλημένα το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (17–10–2007, 12–11–2007, 03–12–2007, 18–02–2008, 25–02–2008) έχει καταγγείλει, οι κρίσεις υποψηφίων διευθυντών, με βάση το διάτρητο νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογών, στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει αποδεκτές στην συνείδηση της πλειοψηφίας του κλάδου. Ειδικά έχουμε θεωρήσει πως η «προφορική συνέντευξη» είναι ο πυλώνας για «προεπιλεγμένες» κρίσεις, ώστε να μην είναι αποδεκτές πολιτικά και ηθικά.
Αυτή τη φορά έχουμε μια νέα απόφαση του Δ. Εφ. Πατρών που σημειώνει, μεταξύ άλλων, με βάση την καταγγελία που κατέθεσε ο συνάδελφος Κ. Μ. (15-09-2008) στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας για τον τρόπο «αξιολόγησής» του στην προφορική συνέντευξη:
Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών απέρριψε τα «φύλλα αξιολόγησης» διότι « …δεν πληρούν τον ουσιώδη τύπο σχετικά με το περιεχόμενο του πρακτικού που πρέπει να τηρείται κατά την προφορική συνέντευξη των υποψηφίων, αφού αυτά δεν αποτελούν πρακτικό, αλλά αορίστως και αναιτιολογήτως τα μέλη του ως άνω ΠΥΣΔΕ εκφράζουν τις απόψεις τους για τους εν λόγω υποψηφίους». (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / ΤΜΗΜΑ Α΄ ΑΚΥΡΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ / ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 27/2008)


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝ. ΜΠΟΥΡΔΑΛΑΣ ΠΑΝ. ΓΚΟΒΑΣ