Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Γυρίσματα για τον "Καρυωτάκη" στην Καλαμάτα!



Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας θα ξεκινήσει μια νέα σειρά 20 επεισοδίων της ΕΤ1 με τον τίτλο «Ο Καρυωτάκης». Μέρος των γυρισμάτων θα γίνει στην Καλαμάτα και ο χώρος όπου θα εκτυλιχθούν αρκετά επεισόδια είναι το Πάρκο του ΟΣΕ και το Ιστορικό Κέντρο της πόλης.


Σκηνοθέτης θα είναι ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος δώδεκα χρόνια μετά τον «Πρίγκιπα» (διασκευή του μυθιστορήματος του Μ. Κασόλα) επιστρέφει στη μικρή οθόνη για να μεταφέρει στη δημόσια τηλεόραση και πάλι μέρος από τη ζωή και το έργο του διανοητή και ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και τη γεμάτη πόνο και πάθος ερωτική του σχέση με τη σημαντική ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.Έχει ήδη δημιουργήσει δύο ντοκιμαντέρ για τους δύο ποιητές και τώρα επιχειρεί να μεταφέρει τη ζωή τους αλλά και την περίοδο του Μεσοπολέμου στη μικρή οθόνη, με μια σειρά 20 επεισοδίων. Το σενάριο στηρίζεται στην έρευνα που έκανε ο Τάσος Ψαρράς επί εννέα χρόνια, ενώ η συγγραφή του κράτησε τέσσερα χρόνια.Τον Κώστα Καρυωτάκη υποδύεται ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και τη Μαρία Πολυδούρη η Μαρία Κίτσου, ενώ σε άλλους ρόλους θα δούμε τους: Γιώργο Αρμένη, Ηλία Λογοθέτη, Αντώνη Αντωνίου, Άλκη Παναγιωτίδη, Μαίρη Ιγγλέση, Υβόννη Μαλτέζου, Α. Κολλιόπουλο, Τάσο Κωστή, Κόρα Καρβούνη, Μιχάλη Μητρούση, Εκάβη Ντούμα, Ερρίκο Λίτση, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, τα σκηνικά της Γιούλας Ζωιοπούλου, τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδη και το μοντάζ της Ιωάννας Σπηλιοπούλου. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν, εκτός από την Καλαμάτα, σε Λαύριο, Σύρο, Γαλαξίδι, Πρέβεζα, Αθήνα, Παρίσι και Βουκουρέστι.

Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928)
Ο ποιητής της θλίψης




O Κ. Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896. Ο πατέρας του ήταν από τη Συκιά της Κορινθίας, και η μητέρα του, η Αϊκατερίνη Σκάγιαννη από την Τρίπολη. Ο πατέρας του ήταν νομομηχανικός κι έτσι στα παιδικα του χρόνια αναγκαστηκε να αλλάζει συνέχεια τόπο διαμονής. Πέρασε από το Αργοστόλι, τη Λευκάδα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, την Αθήνα, τα Χανιά.
Από το 1912 δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Δεκαεπτά χρονών έρχεται στην Αθήνα, και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα τέλη του 1917 πήρε το πτυχίο του. Στη συνέχεια επιχείρησε να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα, αλλά η έλλειψη πελατείας τον ανάγκασε να ζητήσει δημόσιο διορισμό. Ετσι διορίστηκε υπάλληλος (υπουργικός γραμματέας Α) στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μετά την οριστική απαλλαγή του από το στρατό, τοποθετήθηκε στη Νομαρχία Σύρου κι ύστερα βρέθηκε για μερικούς μήνες να ασκεί καθήκοντα νομάρχη στην Αρτα. Στη συνέχεια μετατέθηκε στην Αθήνα και υπηρέτησε στη Νομαρχία Αττικής.
Αισθανόμενος απέχθεια για την κρατική γραφειοκρατία την καυτηριάζει συχνά. Αυτό του στοιχίζει αντιπάθεια και διώξεις από τους ανωτέρους του, με αποτέλεσμα να μετατεθεί πολλές φορές στην επαρχία. Γνωρίζει έτσι τη μιζέρια και την ανία της και αυτό του στοιχίζει και τον πληγώνει βαθιά.
To Φεβρουάριο του 1919 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή "ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων", που δεν παίρνει καλή κριτική. Με τον φίλο του Αγη Λεβέντη εκδίδει τον ίδιο χρόνο το σατιρικό περιοδικό "Η Γάμπα". Παρά την επιτυχία του το περιοδικό κυκλοφόρησε μόνο σε έξι τεύχη γιατί η αστυνομία απαγόρευσε την έκδοσή του.
Το 1921 κυκλοφορεί τη δεύτερη συλλογή του τα "Νηπενθή". Την εποχή αυτή συνδέεται στενά με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττικής. Το 1924 ταξιδεύει στο εξωτερικό, στην Ιταλία (Ρώμη), Γερμανία και Ρουμανία. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδίδει την τελευταία του συλλογή, "Ελεγεία και Σάτιρες".Το Φεβρουάριο του 1928 αποσπάται στην Πάτρα και τον Ιούνιο στην Πρέβεζα. Αισθανόμενος αηδία και απόγνωση για τη ζωή αυτής της μικρής πόλης στέλνει απελπισμένα γράμματα σε συγγενείς και φίλους, περιγράφοντας την αθλιότητα και τη μικρότητα που κυριαρχεί στην τοπική κοινωνία. Στις 20 Ιουλίου αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποπειράται να αυτοκτονήσει πέφτοντας γυμνός στην θάλασσα και προσπαθόντας μάταια επί δέκα ώρες να πνιγεί. Δεν τα καταφέρνει όμως γιατί ήταν καλός κολυμβητής. Το πρωί της επομένης, απτόητος, αγοράζει ένα περίστροφο και πάει σε ένα καφενείο όπου φυτεύει μια σφαίρα στην καρδιά του. Στην τσέπη του αφήνει το τελευταίο του σημείωμα.