Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Προβάδισμα 9 μονάδων δίνει στον Μπάρακ Ομπάμα νέα δημοσκόπηση!...



Κερδισμένος από τη χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αφού δεύτερη δημοσκόπηση μέσα σε λίγα 24ωρα δείχνει ότι προηγείται του αντιπάλου του Τζον Μακέιν, κατά 9 μονάδες.
Σε δημοσκόπηση των Washington Post/ABC News που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Μπάρακ Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 52% έναντι 43% του Τζον Μακέιν.
Την Τρίτη, δημοσκόπηση του CNN και της εταιρείας Opinion Research Corporation έδινε προβάδισμα πέντε μονάδων στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ πριν από δύο εβδομάδες οι «μονομάχοι» για τον Λευκό Οίκο ήταν σχεδόν ισόπαλο, με τον Μακέιν να συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 47% του Ομπάμα.
Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα είναι το κυρίαρχο θέμα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου.
Το 52% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση των Washington Post/ABC News θεωρεί ότι η οικονομική κρίση θα είναι μακροπρόθεσμη, ενώ το 50% δηλώνει ότι η οικονομία και η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους.
Όπως επισημαίνει η Washington Post, η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Ομπάμα μπορεί να χειριστεί καλύτερα την οικονομική κρίση, καθώς γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές οικογένειες.
Εν μέσω άλλωστε της οικονομικής κρίσης, ο Τζον Μακέιν «προκαλεί» με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αφού εκτός από την πληθώρα ακινήτων, εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του 13 αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων είναι ιαπωνικής κατασκευής (σ.σ. ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτει είναι αμερικανικής κατασκευής).


Η Πέιλιν στον ΟΗΕ


Με τους προέδρους της Γεωργίας και της Ουκρανίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και Βίκτορ Γιουστσένκο συναντάται την Τετάρτη η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Σάρα Πέιλιν. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Η Πέιλιν, η οποία έχει κατηγορηθεί από τους αντιπάλους της ότι έχει ελάχιστη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, αλλά και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέντρι Κίσινγκερ.
Στις 2 Οκτωβρίου θα αντιμετωπίσει σε τηλεμαχία τον δημοκρατικό αντίπαλό της για την αντιπροεδρία Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.