Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

"Καυτή πατάτα" για την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας ο "Καποδίστριας 2"...


Κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να ασχοληθεί με το χωροταξικό τομέα των συνενώσεων στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2», αποκτά η προσεχής συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.

Το συνδικαλιστικό όργανο των αιρετών, σύμφωνα με έγγραφο της ΚΕΔΚΕ, πρέπει να έχει συνεδριάσει έως τις 5 Οκτωβρίου και να καταθέσει τις απόψεις του επί της πρότασης της πλειοψηφίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι αυτό, γιατί μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν περί της καταβολής των παρακρατηθέντων στους Δήμους, κάτι που θα υλοποιηθεί σταδιακά με το αρχικό ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μορφή ομολόγων, η ΚΕΔΚΕ παρέπεμψε στις ΤΕΔΚ τη διαδικασία λήψης απόφασης, αντί να ξεκινήσει ο διάλογος από την κυβέρνηση, «ζητώντας τους να βγάλουν εκείνες το ‘φίδι από την τρύπα’», όπως σχολίασε μέλος της μειοψηφίας.

Ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στο «Θ», πως η διαδικασία αυτή δε θεωρείται λογική, δεδομένης άλλωστε και της αφερεγγυότητας της κυβέρνησης ως προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση αν προβλέπεται βάθεμα της διαδικασίας σε κάποιο ευρύτερο όργανο, η απάντηση ήταν αρνητική.

Όπως δε μας επισημάνθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη και αυτών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία της ΤΕΔΚ, είναι πλήρως αντίθετη με τις συνενώσεις, κάτι που έχει άλλωστε προκύψει και από πρόσφατο σχετικό μας ρεπορτάζ.

Το μέλος παρατήρησε, επίσης, ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα δημοσκόπησης, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης θέλει να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των κατά τόπους ΤΕΔΚ στο «καυτό» αυτό ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Οικονομικά και διαβεβαιώσεις

Στο έγγραφο της ΚΕΔΚΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί όλες οι αποφάσεις για την καταβολή των πρώτων 250.000.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα θα υπάρξει άλλη απόφαση για την καταβολή ομολόγων, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ούτε το διάστημα καταβολής ούτε και ο αριθμός των ομολόγων. Χαρακτηριστικό του μεγέθους των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν στους Δήμους, είναι ότι ΟΤΑ με πληθυσμό 3.500- 4.000 κατοίκων έχει λαμβάνειν από οφειλόμενα περίπου 600.000 ευρώ.Έτσι, ξεπεράστηκε ο πρώτος σκόπελος, αυτός των οικονομικών, που είχε τεθεί.

Στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας

Πλέον, το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ θα κληθεί να καταθέσει τις δικές του απόψεις στην ΚΕΔΚΕ με βάση υλοποίησης την πρόταση της πλειοψηφίας του ΙΤΑ, που για τη Μεσσηνία προβλέπει τη δημιουργία 6 Δήμων. «Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει απόφαση με αυτή την πρόταση;», αναρωτήθηκε ο συνομιλητής μας. Όσον αφορά στη στάση της μειοψηφίας, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίκλησης του επιχειρήματος ότι «με μια κυβέρνηση τόσο αφερέγγυα απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να γίνει διάλογος».

Υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρήματος αναμένεται να ταχθούν και άλλοι δήμαρχοι – μέλη του Δ.Σ. και η συνεδρίαση αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα…