Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Τελεσίγραφο Μόσχας στην Καμπέρα για το ουράνιο



Να μην τολμήσει η Αυστραλία να αναθεωρήσει την απόφασή της για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία γιατί θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες.

Αυτό ήταν το μήνυμα της Μόσχας προς την Καμπέρα μετά τις πληροφορίες ότι η αυστραλιανή Κυβέρνηση θα εξετάσει και τις εξελίξεις στη Γεωργία πριν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία για εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου στη Ρωσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί καθαρά για πυρηνική ενέργεια. "Θα λάβουμε υπ’ όψη την επιθετικότητα της Ρωσίας στη Γεωργία πριν επικυρώσουμε τη συμφωνία", δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Στίφεν Σμιθ ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Κέλβιν Τόμσον πρόσθεσε: "Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν. Μπορεί να αλλάξει απόφαση και να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για πυρηνικά όπλα ή ακόμα και να το δώσει στη Συρία ή το Ιράν". Ο Ρώσος πρέσβης στην Καμπέρα, Αλεξάντερ Μπλόκιν, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να μην αθετήσει το λόγο της και να τιμήσει τη συμφωνία που υπογράφτηκε πέρσι μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ. "Αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αυτή η κυβέρνησή μου θα θεωρήσει την απόφαση πολιτική, στηριγμένη σε προκαταλήψεις και θα πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστραλίας. Η συμφωνία για το ουράνιο δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στον Καύκασο", είπε ο κ. Μπλόκιν. Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ πιέζεται από οργανώσεις που είναι υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού να ακυρώσει την εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου στη Ρωσία. Οι μεγάλες αυστραλιανές επιχειρήσεις υποστηρίζουν όμως ότι η Καμπέρα θα πρέπει να εμπιστευτεί τη Μόσχα. "Η Ρωσία", λένε, "έχει πλεόνασμα πυρηνικών όπλων. Δεν έχει ανάγκη από το αυστραλιανό ουράνιο για όπλα. Το θέλει για ενεργειακούς σκοπούς". Την άποψη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, φέρεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση της Καμπέρας. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της εταιρίας BHP Billiton, Ντον Άργκους, πρόβλεψε ότι σύντομα η πυρηνική ενέργεια της Κίνας σε ένα ποσοστό 70% θα εξαρτάται από το αυστραλιανό ουράνιο. Η εταιρία του κ. Άργκους θα εξάγει τεράστιες ποσότητες ουρανίου στην Κίνα. Μέχρι στιγμής πάντως η Αυστραλία αρνείται να εξάγει ουράνιο στην Ινδία.