Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Εναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό...



Με ασύμβατες θέσεις στις ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού προσήλθαν σήμερα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Νεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εναρκτήρια συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις εναρκτήριες δηλώσεις, που έκαναν οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ κεκλεισμένων των θυρών και οι οποίες μετά τη συνάντηση δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, λόγω των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας επανήλθε με συμπληρωματική δήλωση, στην οποία τόνισε ότι «μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπήρξε μια μεγάλη παραχώρηση που έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977 και πρέπει να τύχει της δέουσας αναγνώρισης».
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στη συμπληρωματική δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι με την αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών».
Συναφώς, υπογράμμισε με έμφαση ότι:
- Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δύο κρατών μέσω "παρθενογένεσης".
-Η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένα συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων.
Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα, για τα οποία «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε ακόμα και για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και επιτρέψαμε τη συνέχιση της διαδικασίας, νοουμένου ότι το πρόβλημα θα επανεξεταστεί».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας για την Ιθαγένεια, τους Αλλοδαπούς, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ' αυτή τη φάση.