Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Σειρά του ρεπουμπλικανού υποψηφίου ΜακΚέιν να λάβει το χρίσμα για την προεδρία!



Το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία παίρνει την ερχόμενη Πέμπτη ο Τζον ΜακΚέιν.

Το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ξεκινά τη Δευτέρα στο Σεν Πολ (δίδυμη πόλη της Μινεάπολις), στη Μινεσότα, και το μόνο που μπορεί να χαλάσει το πανηγυρικό κλίμα είναι ο τυφώνας τυφώνα «Γκούσταβ» που πλησιάζει απειλητικά την περιοχή της Νέας Ορλεάνης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τυφώνα Γκούσταβ. Μάλιστα, ο Τζον ΜακΚέιν ανακοίνωσε ότι θα αναβληθούν οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας και θα διεξαχτούν μόνο οι πλέον απαραίτητες.

Τη Δευτέρα, θα εμφανιστεί ενώπιον των συνέδρων και η υποψήφια-έκπληξη για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν.

Το επόμενο τριήμερο θα μιλήσουν στο συνέδριο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κυβερνήτες Πολιτειών και την Πέμπτη ο Τζον ΜακΚέιν θα είναι και επισήμως ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς η «ψαλίδα» με τον Μπάρακ Ομπάμα δείχνει να μειώνεται.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται τα συνδυαστικά αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων (ABC/Washington Post 19-22 Αυγούστου, Fox/Opinion Dynamics 19-20 Αυγούστου και Gallup 20-22 Αυγούστου), η διαφορά των δύο υποψηφίων πριν από μία εβδομάδα ήταν στο 4% (46% ο Μπ.Ομπάμα και 42% ο Τζ.ΜακΚέιν), ενώ στις Αυγούστου η διαφορά υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών ήταν μόλις μία ποσοστιαία μονάδα (45% έναντι 44%).
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Μπ.Ομπάμα προηγείται του Τζ.ΜακΚέιν κατά 3% έως 5% περίπου.


Ντιμπέιτ στις 26 Σεπτεμβρίου


Μετά την ανάληψη του χρίσματος για την προεδρία, ο Τζον ΜακΚέιν θα αναμετρηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στο πρώτο ντιμπέιτ, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, για εσωτερικά θέματα.
Στις 7 Οκτωβρίου θα γίνει δεύτερο ντιμπέιτ, σε πανεπιστήμιο στο Νάσβιλ του Τενεσί (με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής) και το τελευταίο θα γίνει σε πανεπιστήμιο της Νάςε Υόρκης, στις 15 Οκτωβρίου, με αποκλειστικό θέμα την εξωτερική πολιτική.