Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Προεκλογικός ο Παπανδρέου!...




Στα ύψη εκτινάσσεται το πολιτικό θερμόμετρο.


Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 34 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε σφοδρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό νομοσχέδιο του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εργασιακό μεσαίωνα, κατάρρευση ηθικής και απαξίωση των θεσμών και κάλεσε τον λαό να δώσει την απάντησή του στις επικείμενες ευρωεκλογές, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι "στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός", ζητώντας ουσιαστικά εκλογές εδώ και τώρα, ενώ τόνισε ότι, αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μία χαλαρή ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά, θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους Έλληνες πολίτες "να ξεσηκωθούν και να αντισταθούν προκειμένου να φύγει αυτή η κυβέρνηση".

"Το δικαίωμα στη δημοκρατία το κατακτήσαμε με ανένδοτους αγώνες ενάντια στη βία και τη νοθεία και για αυτό μας συγκλόνισε η εικόνα της νοθείας στον ιερό ναό του Ελληνικού Κοινοβουλίου", είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα τα του λόγου του κ. Παπανδρέου


Όπως αναμενόταν, ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις λύσεις που προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, ενώ άρχισε με το θέμα της καταγγελίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην επετειακή αυτή ομιλία στο Θησείο, για τα 34 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "μας συγκλόνισε η αλαζονεία της σημερινής εξουσίας που βίασε τους δημοκρατικούς θεσμούς μπροστά στα μάτια όλων". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, ιδίως για την πολιτική της απέναντι στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι απέτυχε πλήρως και την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος γενικότερα στις πολιτικές εξελίξεις, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες "να ξεσηκωθούν, να οργανωθούν και να αντισταθούν προκειμένου να φύγει αυτή η κυβέρνηση". "Στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου ζητώντας ουσιαστικά εκλογές εδώ και τώρα και τόνισε ότι, "αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μία χαλαρή ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά, παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της". Όσον αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι "οδηγός του κόμματος παραμένουν η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, το συμβόλαιο με τον λαό το 1981, ο ήλιος και τα σύμβολά μας" και υποστήριξε την ανάγκη "να υπάρχει αρραγής ενότητα ώστε το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τους στόχους του". Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οδηγός του ΠΑΣΟΚ είναι οι αξίες του που καθορίζουν τους στόχους του, και το κίνητρο των πράξεών του, ερμηνεύουν την ιστορία του και αποτελούν τη βάση της ενότητάς του. Ως πρώτη αξία ανέφερε την δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, δεν σημαίνει ραντεβού μπροστά στις κάλπες και μόνο, ούτε μικρο-εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, ούτε αψιμαχίες στα τηλε-παράθυρα, αλλά, διαδικασίες όπου όλοι έχουν λόγο και πρόσβαση ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής και δυνατότητα συν-διαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας. Ως δεύτερη αξία ανέφερε την πίστη του κινήματος σε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη φράση "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και σημαίνει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του, μία Ελλάδα που ξέρει να διεκδικεί και όχι απλώς να συναινεί και η οποία στηρίζει τα συμφέροντά της στο διεθνές δίκαιο, "αντί να αναζητά στηρίγματα σε πρόσκαιρους προστάτες". Ως τρίτη αξία ανέφερε την κοινωνική απελευθέρωση και είπε ότι αυτή συνίσταται στην απελευθέρωση από την ανασφάλεια που δημιουργεί η κοινωνική αδικία και το φόβο της αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών.


Απάντηση Ρουσόπουλου


Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Παπανδρέου και σήμερα επιχείρησε να ασκήσει πολιτική με πυροτεχνήματα. Οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο Τόπος έχει ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται καλύτερο αύριο για όλους».


Δήλωση Παπακωνσταντίνου για απάντηση Ρουσόπουλου


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:" Πράγματι, όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο τόπος έχει ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται καλύτερο αύριο για όλους». Απλώς, όλα αυτά οι πολίτες δεν τα περιμένουν πλέον από την ΝΔ, αλλά, από το ΠΑΣΟΚ.