...Στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης η πρόταση που μειοψήφησε περιλαμβάνει για τη Μεσσηνία την κατάργηση των 29 Δήμων και 2 Κοινοτήτων και τη δημιουργία εννέα νέων (9) Δήμων, τρεις περισσότερους απ’ όσους προβλέπει η πρόταση της πλειοψηφίας, που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση αυτή, για το νομό προβλέπονται να δημιουργηθούν οι εξής Δήμοι:
1. Καλαμάτας, Θουρίας, Αρφαρών, Άριος
2. Αβίας, Λεύκτρου
3. Ανδρούσης, Ιθώμης, Μεσσήνης, Αριστομένους και η Κοινότητα Τρικόρφου
4. Πεταλιδίου, Βουφράδος, Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα
5. Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αιπείας
6. Φιλιατρών
7. Γαργαλιάνων, Νέστορος
8. Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και η Κοινότητα Τριπύλης
9. Μελιγαλά, Δωρίου, Οιχαλίας, Ανδανίας και Είρας
Σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω, η πλειοψηφούσα πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ) προτείνει την συνένωση των 29 Δήμων και των 2 Κοινοτήτων της Μεσσηνίας σε 6 μεγάλους Δήμους. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη συνένωση των Δήμων της Μεσσηνίας ως εξής:
Στο Δήμο Καλαμάτας, οι Δήμοι Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών. Στο Δήμο Μεσσήνης, οι Δήμοι Μεσσήνης, Ανδρούσης, Αριστομένους, Ιθώμης, Πεταλιδίου, Βουφράδος και η Κοινότητα Τρικόρφου.
Στο Δήμο Πύλου, οι Δήμοι Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας και Χιλιοχωρίων.
Στο Δήμο Γαργαλιάνων, οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος και Παπαφλέσσα.
Στο Δήμο Κυπαρισσίας, οι Δήμοι Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και η Κοινότητα Τριπύλης. Στο Δήμο Μελιγαλά, οι Δήμοι Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας και Είρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, που έχουν γίνει με ευθύνη της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων του νομού έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο του ΙΤΑ για το νέο χάρτη των Δήμων.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων και του προβληματισμού είναι ότι το σχέδιο του ΙΤΑ αποτελεί μια αυθαίρετη κατασκευή, που το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει το μείζον εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης σε μια απλή χωροταξική αποτύπωση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την προσπάθεια της διοικητικής μεταρρύθμισης εν τη γενέσει της.
Στο σκεπτικό της πρότασης της μειοψηφίας του ΙΤΑ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πιο ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση η υπό μελέτη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, αλλά οργανικό τμήμα της συνολικής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη