Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Αντιδρά η Δύση στην απόφαση της Ρωσίας για την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας...



Αμεσες και έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία δεν έχει καμία νομική αξία, ανακοίνωσε η Τυφλίδα.
«Δεν έχει καμία νομική αξία» και θα έχει «βαριές πολιτικές συνέπειες» για τη Ρωσία, δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, Αλεξάντερ Λομάια.
Λίγο νωρίτερα ο Γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γκίγκα Μποκερία είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με τη σειρά της, καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
«Έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, μια θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου των λαών και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν, στην Εσθονία.
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ζητώντας παράλληλα μια διεθνή συμμαχία κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία.
«Έχω σήμερα συνομιλίες με διεθνείς εταίρους και θα επισκεφθώ την Τετάρτη την Ουκρανία για να εξασφαλίσω την ευρύτερη δυνατή συμμαχία κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.Σοβαρή ανησυχία εξέφρασε παράλληλα η Σόφια για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.Η Βουλγαρία «επιβεβαιώνει την άνευ όρου υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, και από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Ντιμίταρ Τσάντσεφ.
Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ μέσω του blog του, τόνισε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών συνιστά σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας «δεν εδράζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο».
Την καταδίκη της εξέφρασε παράλληλα και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για «παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ».
«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ. Όπως όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των άλλων (χωρών)», σημειώνει ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Στουμπ, σε ανακοίνωσή του.
«Η Ρωσία οφείλει να τηρεί τις αρχές του ΟΑΣΕ, σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτει.
«Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να επιβλέπει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είναι διατεθειμένος να προσφέρει επιπλέον βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», καταλήγει.
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας λυπηρή.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ απέρριψε την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, σημειώνοντας: «Αυτό γίνεται σε άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει».
«Οι ενέργειες της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ρωσίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Καύκασο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές αυτές», προσθέτει...