Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Αφιερωμένες στην Ελλάδα οι καλοκαιρινές «Νύχτες Μουσείων» στην Τεργέστη



Μια σειρά από εκδηλώσεις, καρπός της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Τεργέστης, των μουσείων και άλλων φορέων της ιταλικής πόλης, δίνουν την ευκαιρία σε δημότες και επισκέπτες της Τεργέστης να γνωρίσουν το φετινό καλοκαίρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Την έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στο Palazzo Gopchevich, που άνοιξε τις πύλες της στις 4 Ιουλίου, υποδέχθηκε το κοινό με ενθουσιασμό, ενώ οι «Νύχτες Μουσείων» στη Villa Santorio, τον Αύγουστο, που είναι φέτος αφιερωμένες στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσουν παραστάσεις από τη χώρα μας.
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας με άλλες χώρες και για συμβολή στην καλλιέργεια των διαπολιτισμικών και πολυπολιτισμικών σχέσεων, κατάρτισε το φετινό πρόγραμμα σε συνεργασία της Εστίας του με τον Δήμο Τεργέστης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Το πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ελληνικά συγκροτήματα, ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα του φεστιβάλ, που είναι γενικού περιεχομένου, με υπαίθριες παραστάσεις, συνθέτοντας ένα μικρό πανόραμα ελληνικής δημιουργίας.
Στις «Νύχτες Μουσείων» θα παρουσιαστούν κλασική και βυζαντινή μουσική, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, ποίηση, αλλά και Καραγκιόζης. Οι παραστάσεις θα δοθούν από τις 5 έως τις 27 Αυγούστου στους κήπους της επιβλητικής Villa Santorio, που βρίσκεται στο κέντρο της Τεργέστης.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 5 Αυγούστου με τη μουσικοθεατρική παράσταση Canto greco canto grico της Σουζάνας και Ελένης Βουγιουκλή (5/8). Ακολουθεί, η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημα Primavera En Salonico (6/8) με τραγούδια της Μεσογείου, ο Aθως Δανέλλης θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη (12/8), το τρίο του Στέφανου Νάσου δίνει συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Ελλήνων συνθετών της διασποράς (13/8).
Επίσης, η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» του Λυκούργου Αγγελόπουλου (19/8) θα αποδώσει ύμνους της βυζαντινής παράδοσης, βραδιά ποίησης και μουσικής «Με το λύχνο του άστρο» αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη (20/8), με τη συμμετοχή του Σπύρου Σακκά (τραγούδι), του Γιώργου Κουρουπού (πιάνο) και της Ιουλίττας Ηλιοπούλου (αφήγηση), συναυλία με τα «Τα χάλκινα της Κοζάνης» (26/8) και συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (27/8).


in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ