Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Έξωθεν πιέσεις για το "ξέπλυμα"!...


Στην Αθήνα έρχεται το Σεπτέμβριο υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος (FAFT).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", στόχος της ομάδας είναι να διαπιστώσει εάν όντως η χώρα μας έχει λάβει το μήνυμα, ώστε να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση του "βρώμικου" χρήματος.Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα μεταδίδει ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τη FAFT για να ενισχύσει τα μέτρα κατά του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ακόμα υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της FAFT, βρετανός σερ Τζέιμς Σασούν, είχε προειδοποιήσει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη ότι η τότε Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση του "μαύρου" χρήματος εμφάνιζε "πολύ σημαντικές ελλείψεις" και είχε προσθέσει, κατά λέξη, πως "αν η FAFT πιστέψει πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ανεπαρκής, το επόμενο βήμα που μπορεί να κάνει είναι να στείλει υψηλόβαθμο κλιμάκιο στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να ενισχύσει το μήνυμα αυτό".Σύμφωνα πάντα με τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας διαβεβαίωσε πως η νέα υπηρεσία- η οποία θα αντικαταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή-, θα είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: "Η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος είναι περίπλοκο έργο που απαιτεί καλή συνεργασία μεταξύ ομάδων εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο μας και στις δικαστικές αρχές. H Aνεξάρτητη Aρχή δεν είχε αυτές τις γνώσεις". Τέλος, η εφημερίδα "φιλοξενεί" και τις απόψεις του κ. Ζορμπά σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα του αντιμετώπισε διαδικαστικά εμπόδια και πολιτικές αντιδράσεις κατά τη διερεύνηση του θέματος των δομημένων ομολόγων.