Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά αγροτών - κτηνοτρόφων



Τη χορήγηση περίπου 500 υποτροφιών σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων χαμηλού εισοδήματος, τα οποία εισάγονται και φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κυρίως με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την αγροτική ανάπτυξη προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος γνωστοποίησε πως οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προέρχονται από τις εξής πηγές:
1. Από την περικοπή του ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1,5% επί των εσόδων του ΕΛΓΑ που ήταν έως σήμερα, σε 0,5%.
2. Από τη διάθεση επιπρόσθετου αντίστοιχου ποσού από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται και θα διατίθεται κάθε χρόνο για τη χορήγηση των περίπου 500 υποτροφιών κυμαίνεται από 1,7 έως 2 εκατομμύρια ευρώ.
Την ευθύνη υλοποίησης της εν λόγω πρωτοβουλίας αναλαμβάνει Ειδική Επιτροπή, που συγκροτείται υπό την προεδρία του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ και του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση των υποτροφιών θα ανακοινωθούν με σχετική εγκύκλιο, η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση του Νόμου.