Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη



"Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας συνεχίζονται χωρίς χρονοδιαγράμματα" δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Γεωργία και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του θέματος του ονόματος και για να μην ξεφύγουμε, όπως ανέφερε, σε άσκοπες ρητορικές, ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση σχετικά με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" και παραλλαγές του, η υπουργός ανέφερε ότι "η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η ελληνική θέση. Γεωγραφικοί προσδιορισμοί, είστε σε θέση να καταλάβετε από μόνοι σας ποιοι είναι και πώς μπορούν να υπάρξουν στο θέμα του ονόματος".

Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη,η κ. Μπακογιάννη δεν έκανε σχόλιο, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου, σημείωσε "το θέμα της Μονής Εσφιγμένου υπάρχει με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, πράγματι, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η μοναστική κοινότητα έχει η ίδια θέσει τους όρους με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις".