Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Συνομιλίες μηδενικών προσδοκιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ!



Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικώς στη Νέα Υόρκη η συνάντηση διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο του το Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Νίμιτς θα συνατηθεί το πρωί με τον κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και το διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, Μαρτίν Προτουγκέρ, ενώ το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά τη σύγκρουση στο εσωτερικό της ΠΔΜ ανέμεσα στον μετριοπαθή πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και την εμπρηστική επιστολογραφία του δεύτερου με τους ισχυρισμούς περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Η επιστολογραφία του κ. Γκρούεφκσι συνεχίστηκε με αποδέκτη, αυτή τη φορά, τον ίδιο τον κ. Νίμιτς από τον οποίο ζητείται μεσολάβηση για το θέμα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αλλά και αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.
Ενώπιον της απόπειρας της γειτονικής χώρας να δημιουργήσει μία παράλληλη ατζέντα, η ελληνική πλευρά έχει τονίσει ότι «το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι ένα και μόνο: το όνομα και το εύρος εφαρμογής του ονόματος», όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.