Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Νέες προκλήσεις στη μάχη κατά του AIDS στην 17η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη στο Μεξικό...


Ξεκίνησαν οι εργασίες της 17ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά του AIDS στο Μεξικό, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων για την πρόσβαση όλων των πολιτών σε μία αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη έως το 2010.
Στη μάχη κατά του AIDS «μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πέδρο Καν, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS, που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης.
Όπως είπε, «παρά την τόση πρόοδο», ο κόσμος δεν φαίνεται να τηρεί τη δέσμευση, που ανέλαβε το 2006, για την πρόσβαση όλων σε μία αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη έως το 2010.
Τόνισε επίσης πως «η αθέτηση των δεσμεύσεων θα έχει ως επακόλουθο εκατομμύρια θανάτους και επ' ουδενί δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η νίκη είναι στο χέρι μας».
Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (ΟΝUSIDA) Πίτερ Πιότ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό τη μάχη κατά της ασθένειας και να αυξήσει τα κονδύλια για την θεραπεία και την πρόληψη.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της επιδημίας που έχουμε αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Εισερχόμεθα σε μία καινούργια φάση, με νέες προκλήσεις», σημείωσε, αναφερόμενος στα 3 εκατ. πρόσωπα που νοσούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες επί πολλές δεκαετίες ακόμη» συμπλήρωσε.
Την έναρξη της 17ης Συνδιάσκεψης κήρυξε την Κυριακή (στις 03:00 την Δευτέρα, ώρα Ελλάδος) η ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Η Σύνοδος, για πρώτη φορά, διοργανώνεται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, και θα συμμετάσχουν 22.000 άτομα, εκ των οποίων οι 2.500 θα είναι ασθενείςκαι θα έρθουν για να μοιρασθούν με τους συνέδρους την καθημερινή τους εμπειρία.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κι η γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν θα παρέμβουν με ομιλίες τους στις εργασίες.
Επίσης, στους συνέδρους θα απευθυνθεί και η μικρή Κέρεν Γκονσάλες, από την Ονδούρα.
Στις έξι ημέρες τις διάρκειας της Συνδιάσκεψης, θα κατατεθούν τα αποτελέσματα γύρω από τις νέες έρευνες για τα καινούργια φάρμακα, θα εξετασθεί το θέμα του κόστους, θα θιγούν θέματα που αφορούν στα ορφανά, την ωφελιμότητα του ποδοσφαίρου στον αγώνα για την καταπολέμησή της νόσου, την απαγόρευση εισόδου που επιβάλλει η Κίνα στους οροθετικούς και τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που υποφέρουν από τη νόσο.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ / Γαλλικό